Issa label failliet door hertogin Kate…

Iedereen herinnert zich de blauwe jurk die Kate Middleton droeg voor haar verloving met prins William. Voor de ontwerpst...

Iedereen herinnert zich de blauwe jurk die Kate Middleton droeg voor haar verloving met prins William. Voor de ontwerpster van de Issa-japon liep dit moment dramatisch af.

Kate was al jaren een fan van Issa, dat een echt nichemerk was. Madonna, Kylie Minogue en Elizabeth Hurley droegen het label regelmatig en ook Kate was er vaak in te zien. De crisis van 2008 raakte eigenaresse en ontwerpster Daniella Helayel echter hard. Juist haar doelgroep – qua budget tussen Zara en couture in – had opeens veel minder te besteden.

© Chris Jackson / Getty Images

Alles had in 2010 op zijn pootjes terecht kunnen komen, als Helayel had geweten dat Kate een van haar ontwerpen zou dragen op het moment dat de royal verloving bekend werd. Miss – toen nog – Middleton combineerde hem in St James’s Palace met de verlovingsring met de saffier die nog van prinses Diana was geweest. De jurk had ze speciaal bij de ring gekocht, omdat ze zo mooi bij elkaar kleurden. 

Topdrukte

Caption

 “Het was heel opwindend,” zegt Helayel, hier in betere tijden. “We hadden geen televisie in de studio en Instagram bestond nog niet. Maar we wisten al heel snel dat Kate een jurk van ons droeg, want de telefoon begon te rinkelen en hield nooit meer op. Binnen een paar minuten waren we uitverkocht. Duizenden mensen hebben geprobeerd de blauwe jurk na te bestellen. Het was een gekkenhuis.” 

Cashflow probleem

© Ian Gavan / Getty Images

Probleem was dat ontwerpster Helayel op dat moment geen kapitaal had om de talrijke nabestellingen te kunnen produceren. “De bank weigerde me een lening te geven en de fabriek eiste dat ik mijn rekeningen zou betalen,” aldus Daniella. “Ik moest op zoek naar een investeerder.” Dat werd Camilla al-Fayed, de halfzus van Diana’s vriend Dodi al-Fayed, kinderen van de baas van Harrods. Creatieve meningsverschillen zorgden ervoor dat Helayel weg moest bij haar eigen label, dat in 2013 uit de markt werd genomen. Hier zie je haar bij de finale van een van haar laatste shows. “Om te zien hoe mijn label in lucht oploste, dat heeft mijn hart gebroken,” zegt Halayel. En het was allemaal te voorkomen geweest als Kates toenmalige stylist even één seintje vooraf had gegeven… 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws