Daniel van Zweden: ‘Ik ben door een hel gegaan’

Prins Daniel van Zweden (43) heeft op World Kidney Day openhartig gesproken over zijn eigen nierproblemen: "Dankzij de n...

Lees ook

Prins Daniel van Zweden (43) heeft op World Kidney Day openhartig gesproken over zijn eigen nierproblemen: “Dankzij de nier van mijn vader heb ik een nieuw leven gekregen.”

Daniel, getrouwd met kroonprinses Victoria van Zweden, kampte jarenlang met een niet erfelijke nierziekte waarvoor hij aan de dialyse moest. In 2009 kreeg hij een nier van zijn vader Olle Westling. “Sindsdien gaat het goed met me,” zegt hij. “Ik heb – even afkloppen – een geweldige reis achter de rug en ben sinds ik mijn nieuwe nier heb gezond. Ik kan alleen maar hopen dat dit zo blijft.” 

Zware jaren

© Kungahuset

In 2015 beschreef de prins hoe zwaar zijn jaren als dialysepatiënt waren. “Door een doorzichtige slang die is ingebracht stroomt donkerrood bloed waar de zuster routineus een spuit heparine aan toevoegt. Er klinken schrille tonen als ze de timer instelt op vier uur. Vier uur spoelen. ‘Ik weet dat het zwaar is en dat je er erge hoofdpijn van krijgt,’ zegt ze. Zeg maar gerust helse koppijn. Ze moest eens weten hoe het is als het aanvoelt alsof je hoofd explodeert.” Zijn ouders Ewa en Olle, hier rechts op zijn bruiloft met Victoria in 2010, maakten zich erg veel zorgen over hem. 

Vergiftigd

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Daniel omschrijft hoe hij voor de dialyse in een ziekenhuisbed ligt, “met een opgezwollen groengeel gezicht, uitgemergeld en vergiftigd omdat mijn nieren mijn bloed niet kunnen zuiveren. Het is al de vierde keer deze week en de 144ste keer dit jaar. En nu begint het aftellen en de strijd om me even niet zo vergiftigd te voelen en even vrij te zijn van het dialyseapparaat.” Daniels bevrijding kwam in de vorm van een geslaagde transplantatie, waar hij zijn vader (rechts) ‘intens dankbaar’ voor is. 

Nieuw leven

© Andreas Rentz / Getty Images

Prins Daniel moet zijn leven lang medicijnen slikken om afstoting te voorkomen en mag sommige dingen, zoals kurkuma, niet eten omdat het niet samengaat met zijn medicatie. Maar verder voelt hij zich fit en kan hij Victoria’s steun en toeverlaat zijn en een actieve vader voor prinses Estelle en prins Oscar. Deze zomer viert hij de achtste verjaardag van zijn nieuwe leven. “Dat is een traditie,” zegt hij. “De dag waarop de transplantatie lukte is een moment dat we samen vieren. Zowel mijn moeder als mijn vader hebben me het leven geven, zij de eerste keer, hij de tweede keer.”  

Lees ook:

Openingsbeeld © Kungahuset

Laatste nieuws

Zie ook