Het kan altijd nog gekker: Queen deelt preien uit

St. Davids Day. Een magnifiek opgetuigde geit. En de Queen die bij wijze van complimentje preien uitdeelt. Als er &eacut...

Lees ook

St. Davids Day. Een magnifiek opgetuigde geit. En de Queen die bij wijze van complimentje preien uitdeelt. Als er één monarchie kleurrijke gewoonten op nahoudt, dan is het die van Engeland wel.

De Queen is Colonel-in-Chief of the Battalion (toe maar) van The Royal Welsh. Dit regiment heeft om onverklaarbare redenen een beeldige geit als mascotte die Llywelyn heet en overmatige ijver toont voor het opeten van uniformen, vlaggen en boeketten. Llewelyn heeft nog een collega, de andere regimentsgeit heet Shenkin, maar bleef bij het bezoek grotendeels buiten beeld.

Oude connectie

© The Royal Family

Hare Majesteit is al sinds haar kroning betrokken bij The Royal Welsh en hun voorgangers. 

Royal preien

© Ben Birchall / Getty Images

St Davids Day is de feestdag van St. David, de beschermheilige van Wales. En om die reden was de Queen, gekleed in een cyclaamkleurige Karl Ludwig, uitgerukt naar haar regiment aldaar, om er cadetten, troepen en veteranen in het zonnetje te zetten.

© Armed Forces Wales

Dat deed ze door preien uit te delen. De prei is, wonderlijk maar waar, het nationale symbool van Wales. Heel romantisch. 

Vergulde bosuitjes

© Ben Birchall / Getty Images

Hare Majesteit deelde overigens geen plofprei uit. Die was wel alom aanwezig, maar de preitjes zijn in dit geval meer bosuitjes. Ze worden voor de ceremonie in rood draad gewikkeld en in goud gedoopt. De soldaten dragen ze als speld op hun hoed. Only in Britain, people.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Ben Birchall / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook