Hoe Queen Elizabeth slapend rijk(er) wordt

Grond en stenen. Dat zijn de pijlers van een vette bankrekening. Heb je de liquide middelen, treed dan in de voetsporen...

Lees ook

Grond en stenen. Dat zijn de pijlers van een vette bankrekening. Heb je de liquide middelen, treed dan in de voetsporen van de Queen.

Slapend je zakken vullen? Wel als je Queen Elizabeth heet. Het zit zo: in 1760 erfde koning George III veel Engels grondgebied, met daarop huizen, gebouwen en boerderijen die door pacht en landbouw geld opleverden voor de schatkist. Goed geld, dat vooral werd besteed aan de hofhouding en onderhoud van paleizen en dergelijke, waardoor George er zelf niets aan overhield.

Dat moest anders vond George en na pittig overleg werd besloten dat het gebied, The Crown Estate, in handen van het parlement zou komen, mits de koning jaarlijks vijftien procent van de winst kreeg uitgekeerd. Inmiddels is deze pot – met een uitgebreid portfolio aan onroerend goed – veertien miljard euro waard. De winst van vorig jaar was zo’n driehonderd miljoen. Waarvan koningin Elizabeth jaarlijks keurig vijftien procent van krijgt bijgeschreven…

Moraal van dit verhaal? Wil je rijk worden, check en dubbelcheck dan eerst, met de stamboom in de hand, of er niet nog ergens verborgen kapitaal schuilt; aandelen, obligaties, spaarbankboekjes, goudstaven of zilveren munten. 

Lees het hele verhaal in Beau Monde. Bestel de editie hier.

Lees ook:

Beeld: ANP Tekst: Agnes Hofman

Laatste nieuws

Zie ook