Oranjes: de leukste foto’s van 56 jaar skiën in Lech

Morgen poseren de Oranjes in de sneeuw van Lech, vandaag blikken we terug op de vele jaren die de koninklijke familie da...

Lees ook

Morgen poseren de Oranjes in de sneeuw van Lech, vandaag blikken we terug op de vele jaren die de koninklijke familie daar al doorbrengt.

Vaste verblijfplaats van de Oranjes is Gasthof Post, een vijfsterrenhotel in het centrum. Ze hebben er geen eigen chalet, maar gebruiken een vleugel van het hotel waarin appartementen zijn gevestigd, zodat ze optimale privacy hebben. Een redelijk normale kamer kost al snel zo'n 700 euro per nacht, de appartementen zijn aanzienlijk duurder.

1964

Koningin Juliana en prins Bernhard genieten van de zon voor Hotel Post in Lech. Rechts Irma Moosbrugger, wier man eigenaar was van het hotel. 

1965

Juliana zit met haar rechterbeen in het gips en wordt hier bemoederd door dochters Beatrix en Irene. Schoonzoon Carlos loopt in de weg, prins Bernhard staat met zijn camera klaar om de huiselijkheden vast te leggen. 

1966

Après-ski à la Orange. Van rechts naar links prinses Margriet, looking adorable, haar man Pieter looking cool, prins Claus looking dashing as ever, prinses Beatrix in een niet al te gezellig gesprek met haar vader prins Bernhard en koningin Juliana die er een beetje bijhangt. En inmiddels weten we waarom.  

1968

Het was leuk bedacht: Willem-Alexander in een ouderwetsche slee voor een kiekje. Zijne Koninklijke Hoogheid moest er niets van hebben, wierp duistere blikken om zich heen en keek vol argwaan naar zijn opa en oma. En kikkerde pas op toen hij zijn ouders weer in beeld kreeg. 

1973

Waren de Lech-foto's in de jaren zestig nog buitengewoon braaf en in scène gezet, in de jaren zeventig wordt alles wat losser. De kinderen zijn groter en wensen absoluut niet mee te werken, wat hilarische taferelen oplevert. Gotta love Willem-Alexander in dit buitengewoon kekke geblokte skipak. Hij was helemaal klaar met de fotografen en wilde alleen nog maar skiën. 

1978

'Kijk mam, zonder handen!' Iets zegt ons dat prinses Beatrix een fanatieke snowboarder had kunnen zijn. 

1984

In de skilift, op weg naar een besneeuwde helling. Van links naar rechts prins Constantijn, prins Friso, koningin Beatrix, prins Claus en kroonprins Willem-Alexander die allemaal ontzettend hun best doen om het te laten lijken alsof ze hier gewoon spontaan staan. 

1987

Kneuterigheid kent geen tijd, maar Beatrix is inmiddels koningin, tijden zijn veranderd en er wordt niet meer gepimpeld voor de camera. De après-ski bestaat nu vooral uit koffie. En een biertje voor prins Claus, die zich niet gek liet maken. 

1992

De fotosessies uit de jaren negentig zijn vrijwel inwisselbaar: Oranjes in skipakken in de sneeuw, weinig enthousiaste prinsen, Claus al zichtbaar ziek, maar altijd welwillend. Prins Constantijn (l) dreigt hier uit te glijden tijdens het poseren in de sneeuw.

2004

Prinses Amalia is al even kritisch op het fotomoment als haar vader in 1968 was. Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia keerden dit jaar eerder terug van hun wintersportvakantie in verband met het overlijden van prinses Juliana.

2006

Ook prinses Alexia lijkt niet verrukt van de fotosessie (dat is nu wel anders!) hoe Máxima ook haar best doet om haar hier af te leiden. Prinses Amalia heeft inmiddels wel haar liefste lachje gevonden, met dank aan ↓ haar vader.

2009

Koningin Beatrix speelt met haar kleindochters: links prinses Ariane, op de slee gravin Leonore, de jongste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien.

2012

Het is inmiddels acht jaar geleden dat prins Friso met zijn plaatselijke jeugdvriend Florian Moosbrugger werd bedolven onder een lawine. Door zuurstoftekort raakte hij in coma en kwam ondanks intensieve behandelingen niet meer tot bewustzijn, tot zijn dood op 12 augustus 2013. Het rouwrandje dat Lech voor de diepbedroefde Oranjes moet hebben gekregen, heeft hen er niet verdreven: ze zijn het plaatsje nog altijd trouw. Deze foto van Friso is uit 1981: hij hield toen al van wintersport en kon goed skiën.

2013

Meestal vliegen Willem-Alexander en Máxima naar Oostenrijk, maar in 2013 nemen ze met hun dochters de koninklijke trein. Het is een dolle boel bij het vertrek in Amsterdam en de laatste vakantie als kroonprinselijk gezin: zo'n twee maanden later werd Willem-Alexander ingehuldigd.

2016

In 2016 kregen de fotografen kans om de Oranjes in actie te fotograferen, toen ze niet wisten hoe snel ze moesten wegsuizen na het fotomoment. Voorop kroonprinses Amalia, in het grijze jasje prinses Alexia, die later in de vakantie haar rechterbovenbeen zou breken. 

2017

En ook 2017 werd er geen uitzondering gemaakt op wat Oranje Racemonsters. Kijk het vijftal eens glijden!

Gelukkig werd er ook een kiekje geschoten zonder ál die actie. Een trots vader-dochter-momentje werd vastgelegd.

2018

Dit jaar geen zoefende Oranjes van de Witte Piste's, maar een cute gezinsfoto. Prinses Ariane vindt het enig, puberende Amalia en Alexia wat minder.

Toch werd er een snoezige foto gemaakt van het drietal. Prinses Alexia oefent hier alvast haar modellenpose. #doetzegoed

2019

Ja! Is-ie weer hoor. We misten 'm al. Máxima in een fabulous skipak.

Ook werd er een gezinsfoto gemaakt…

En eentje met ie-der-een. Benieuwd hoe de Oranjes mogen shinen in Lech? Je leest het allemaal hier, bij Beau Monde!

 

BEELD: ANP, KONINKLIJK HUIS

Laatste nieuws

Zie ook