Koningin Letizia lucht (eindelijk) haar mooiste tiara

Het heeft even geduurd – Letizia van Spanje is meer business dan bling – maar eindelijk was het dan zover en...

Lees ook

Het heeft even geduurd – Letizia van Spanje is meer business dan bling – maar eindelijk was het dan zover en werd de Fleur-de-Lys tiara opgepoetst.

Het was voor het eerst dat Letizia dit topstuk droeg, sinds haar huwelijk in 2004 moest ze zich behelpen met geleende tiara’s van haar schoonmoeder Sofia en de Asturias tiara van Ansorena die ze van haar man Felipe kreeg.

De Fleur-de-Lys staat ook bekend als La Buena en mag traditioneel alleen worden gedragen door de koningin. Deze Ansorena tiara is van 1906 en komt uit de collectie van koningin Ena. Het is een groot platina geval, bestaande uit drie Franse lelie-vormen gevuld met diamanten en veel krullen, ook met diamanten ingelegd. De Franse lelie is het symbool van het Huis van Borbón. Letizia is nog maar de vierde vrouw die hem ooit in het openbaar heeft gedragen. 

Ena’s tiara

© Wikimedia

De eerste was Ena (voorheen prinses Victoria van Battenberg) die hem droeg voor haar bruiloft. Het was toen nog een gesloten cirkel die meer op het hoofd werd gedragen. Ena liet hem vermaken in een open vorm die wat lager op het hoofd staat. 

Maria…

© Wikimedia

De tweede vrouw die hem droeg was haar schoondochter Maria Mercedes, gravin van Barcelona, die koningin van Spanje zou zijn geworden als de Spaanse revolutie geen roet in het eten had gegooid. Ze droeg het stuk in 1953 naar de kroning van koningin Elizabeth van Engeland. 

Sofia…

© Getty Images

Uiteindelijk werd Maria Mercedes’ zoon Juan Carlos koning. Ena liet La Buena aan hem na, maar liet in haar testament vastleggen dat alleen Spaanse koninginnen hem mochten dragen. Juan Carlos’ vrouw Sofia droeg hem vaak – hier op de foto was een van de laatste keren, voor haar man aftrad en La Buena voor Letizia was. 

Letizia! 

© Getty Images

Reden om het topstuk te luchten was een galadiner ter ere van het staatsbezoek van president Mauricio Macri  van Argentinië en zijn vrouw Juliana Awada in het koninklijk paleis in Madrid. Letizia wist dat de tiara een zeer opvallend stuk is en had haar Felipe Varela japon rustig gehouden om hem extra te laten schitteren. Geen idee of het protocollair toegestaan is, maar aangezien ze bijna in haar sjerp (dit is de Argentijnse Orde van de Bevrijder Generaal San Martin) verdrinkt, had die ook wel wat smaller gemogen. Maar toch: mooi dat ze eindelijk La Buena heeft omarmd. De eerstvolgende die hem mag dragen, zal haar dochter kroonprinses Leonor zijn, met het verschil dat die regerend staatshoofd zal worden. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Borja Benito / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook