Prinses Elisabeth van België als backpacker?

In het diepst van haar hart zou koningin Mathilde van België het protocol willen afgooien, even geen koningin zijn...

In het diepst van haar hart zou koningin Mathilde van België het protocol willen afgooien, even geen koningin zijn en anoniem met een rugzak de wijde wereld intrekken. Samen met haar vier kinderen.

Mathilde (45) werd deze week op haar Unicef-missie in Laos herinnerd aan de meest intense periode uit haar leven, toen ze als jonge vrouw zowat de hele wereld afreisde. “Het is mijn droom dat Elisabeth in mijn voetsporen treedt,” zei ze tegen Het Nieuwsblad. “En met een rugzak de wereld ontdekt. Maar eerst moet ze haar school afmaken.” 

Reis naar Laos  

© Belgische Monarchie / Facebook

Het was een bewogen week voor Mathilde, die in de gloeiende hitte heel wat werkbezoeken aflegde. “Zo heb ik het graag: zonder protocol,” zei ze. “Ik zag al veel leed, maar ik ben er niet onverschillig door geworden. Integendeel, het maakt me allemaal maar gevoeliger. Ik heb geen hart van steen.” Sterker nog, ze was de held van de dag toen ze haar konvooi liet stoppen om te helpen bij een bromfietsongeluk waarbij drie gewonden vielen. Die werden afgeleverd bij de koninklijke ambulance, Mathilde was van mening dat ze best zonder kon.

 

Vrijwilligerswerk

© Belgische Monarchie / Facebook

Op de vraag of kroonprinses Elisabeth en de andere drie kinderen van Mathilde beseffen dat ze in weelde opgroeien, zegt Mathilde: “Ik zie dat ze al op jonge leeftijd sociaal geëngageerd zijn en vrijwilligerswerk doen. Ze delen maaltijden uit aan daklozen en helpen kinderen met een handicap.” 

Leerplicht 

© Belgische Monarchie / Facebook

De Belgische koningin zou haar kinderen graag meenemen op een reis door een ontwikkelingsland. “Ze willen het dolgraag, dat is het probleem niet,” zegt ze. “Wel de school. Ik promoot in mijn werk het belang van onderwijs, dan kan ik toch moeilijk mijn kinderen van school houden? Dan zou mijn geloofwaardigheid nul zijn.” 

Wakker liggen 

© Belgische Monarchie / Facebook

Kroonprinses Elisabeth wordt over krap drie jaar achttien, zal ze dan gaan reizen? “Dat zou haar droom zijn,” zegt Mathilde. “De mijne ook. Ik wil al mijn kinderen de wereld laten ontdekken. Niet zozeer in het kader van een officiële werkreis voor pakweg Unicef, maar als rugzaktoerist. Zoals ik zelf als jongvolwassene heb gedaan. Ik heb rondgetrokken in India, Nepal, Peru, Bolivia, Guatemala en nog zo veel andere landen. En op mijn achttiende heb ik vrijwilligerswerk gedaan in de sloppenwijken van Cairo. Ik denk dat ik mijn ouders toen slapeloze nachten hebben bezorgd.” Ze weet dus wat haar te wachten staat.  

Lees ook: 

Openingsbeeld © PPE Agency / Nieboer

Laatste nieuws