Van welke royal is deze koninklijke krabbel?

Handtekeningen zetten behoort tot de core business van elke royal. Officiële documenten, gastenboeken, in het geval...

Lees ook

Handtekeningen zetten behoort tot de core business van elke royal. Officiële documenten, gastenboeken, in het geval van een staatshoofd ook verdragen en wetten, er wordt wat afgekrabbeld. Dus reken maar dat er ter paleize in de puberjaren vlijtig heel wat is geoefend op een handtekening die de geschiedenisboeken in kan. Met wisselend succes, zoals deze selectie bewijst.

De openingshandtekening helt niet, wat wijst op een persoonlijkheid die aardig in balans is. Het puntje op de i wijst op oog voor detail. Wat opmerkelijk is, omdat de totale uitstraling duidt op iemand die juist meer van de grote lijnen is. De grote hoofdletter is een aanwijzing dat de persoon in kwestie blaakt van het zelfvertrouwen, de streep eronder staat voor proactief en gedreven zijn. En dat past allemaal naadloos bij degene die hem zette: koningin Máxima. 

Zwabberende Z

© PPE Agency

De handtekening van koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk getuigt in het algemeen van een redelijk ingetogen karakter. Maar de malle zwabberende Z duidt op speelsheid en humor, die heeft ze ook. De handtekening is goed leesbaar, wat wijst op een open persoonlijkheid, de streep eronder staat voor besluitvaardigheid. Grappig is dat door de jaren heen de toegevoegde R van Regina (de vrouwelijke vorm van Rex, koning) steeds groter is geworden, ze is echt in haar rol gegroeid. 

Ongeduldige kroonprins

© PPE Agency

De handtekening van kroonprins Haakon van Noorwegen getuigt met de opwaartse lijnen van op de toekomst gerichte ambitie en ook wel van een beetje ongeduld. De krabbel helt naar rechts wat wijst op een expressieve persoonlijkheid. Die van Mette-Marit is aardser en evenwichtiger. Het ontbreken van het puntje op de i wijst op iemand die in grote lijnen denkt en niet zo bezig is met details. 

België: oh dear…

© PPE Agency

Verwarring alom bij de handtekening van koning Filip van België. Die heet voor zijn Vlaamstalige landgenoten Filip en voor zijn Franstalige Philippe. En heeft voor zijn handtekening gekozen voor een soort hybride van deze twee: Frans van voren, Vlaams van achteren, het is een bijzonder geval. Ook omdat hij wel de puntjes, maar niet de i’s schrijft, wat wijst op extreem oog voor details, maar wat minder overzicht in de grote lijnen. De dunne lussen wijzen op zelfbeperking. Het verschil in grootte tussen de namen en het tussenwoordje van wijst op iemand die niet helemaal op zijn gemak is in zijn rol, maar de ronde letters wijzen beslist op een vriendelijke inborst. Wat betreft Mathilde: no words. Het naar links hellende schrift wijst op terughoudendheid en de bolle M op eindeloos nadenken voor er een knoop wordt omgehakt. En ligt het aan ons of is het wat… kinderlijk?

Groots Oranje

Openingsbeeld © PPE Agency

Willem-Alexander moest zijn handtekening in 2013 een beetje aanpassen. Als kroonprins was het een lekkere volle ronde krabbel, maar nu de R van Rex (koning) erachter moet, is ie wat langgerekter geworden. De grote lussen wijzen op een open instelling, sociaal en spontaan – dat lijkt aardig te kloppen. Gezien zijn i is hij niet zo van de details en het naar rechts hellende schrift wijst op een extravert karakter (ook niet echt een verrassing). De ruimte die hij neemt is van iemand die van zijn vrijheid houdt, maar de gesloten O van Oranje zegt dat privacy heilig is, dat dan weer wel. De andere handtekening is een iets leesbaarder exemplaar van die van Máxima: de hoekige M komt voor bij snelle denkers die niet makkelijk voor de mal kunnen worden gehouden, dat hij wat abstract is wijst op kordaatheid en een beetje ongeduld. Hmm.   

Lees ook: 

Openingsbeeld © PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook