Koningin Máxima ziet ze vliegen in Dordrecht

Koningin Máxima heeft in het Dordrechts Museum de tentoonstelling 'Een Koninklijk Paradijs - Aert Schouman en de...

Lees ook

Koningin Máxima heeft in het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Een Koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur’ geopend.

En dat moet het feestje van de herkenning zijn geweest, want sommige kunstwerken zijn door haar man koning Willem Alexander uitgeleend. En de grote stukken, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis Ten Bosch, is daar haar aanstaande behang.

Schouman is vooral bekend als dierenschilder met een specialisatie in vogels. En dat biedt een leuk aanknopingspunt, want daar zijn de Oranjes dol op. Zo heeft prinses Beatrix al jaren een papegaai. Toen ze in 1963 Kasteel Drakensteyn betrok, deed ze dat met haar Golden Retriever Joris én papegaai Doesjka. 

Vogelvrouw 

© Lex van Lieshout / ANP

Toen de vogel die de prinses rond 1967 van prins Claus had gekregen in 2007 overleed, miste ze die enorm. Hij kon niet alleen haar deftige uitspraak geweldig imiteren, maar ook briljant de telefoon nadoen. Dit tot ergernis van de lakei van dienst die honderd keer voor niks opnam. Om het gemis op te vangen kreeg ze van Willem-Alexander een nieuwe grijze roodstaartpapegaai. Deze staan bekend als de kletskousen onder de papegaaien. Foto’s van dit royal duo hebben we niet kunnen vinden, maar zoals je ziet schrikt ze ook niet terug voor een buizend op haar arm: de vrouw is een allround vogelliefhebber.

Kaketoe 

© Aert Schouman, in bruikleen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander

Ook op de Eikenhorst is er een mooie ruimte ingericht voor een gevleugelde huisgenoot. Máxima en Willem-Alexander hebben een Molukse witkuif kaketoe die inmiddels een jaar of tien is. Die praat niet, maar houdt weer wel van knuffelen en participeert – als hij lijkt op zijn soortgenoten – graag in huiselijke gezinsactiviteiten. En is vast ook wel ergens te vinden in het werk van Aert Schouman (Dordrecht 1710-1792). Die maakte naast aquarellen van vogels, zoogdieren, planten ook de eerder genoemde behangsels met vogels.

Behangetjes 

© Remko de Waal / ANP

Vijf grote behangsels die in opdracht van Prins Willem V zijn gemaakt en onlangs zijn gerenoveerd maken onderdeel uit van de expositie. Deze behangsels hingen in een compleet beschilderde kamer in het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag en werden later in Paleis Huis ten Bosch geplaatst, waar zij na de renovatie van het paleis ook weer zullen terugkeren. Verwacht wordt dat Willem-Alexander en Máxima volgend jaar op Huis ten Bosch zullen gaan wonen.

Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is een van de oudste stedelijke musea van Nederland. De tentoonstelling kan worden bezichtigd van 19 februari tot en met 17 september 2017.

Lees ook

Openingsbeeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws

Zie ook