Brekend: 6 jaar cel voor zwager van koning Felipe van Spanje

Spaanse prinses Cristina komt met de schrik vrij en hoeft niet de gevangenis is wegens fraude in de zaak NOOS. Dat heeft...

Lees ook

Spaanse prinses Cristina komt met de schrik vrij en hoeft niet de gevangenis is wegens fraude in de zaak NOOS. Dat heeft de rechtbank in Palma de Mallorca besloten.

Cristina, de zus van de Spaanse koning, moet wel een boete van € 265.000 betalen omdat ze deels van de fraude op de hoogte zou zijn geweest. Haar man Iñaki Urdangarin komt er minder goed vanaf: de zwager van de koning gaat voor zes jaar en drie maanden de gevangenis in. Ook hij krijgt een boete (€ 500.000) voor corruptie en belastingontduiking. Cristina noch haar man waren bij de uitspraak aanwezig. 

Persona non grata

© ANP

Cristina zou hebben geprofiteerd van belastingfraude, gepleegd door haar man Iñaki Urdangarin. Het schandaal kwam in 2011 naar buiten, net toen Spanje kampte met het dieptepunt van de economische crisis. In Spanje werd de zaak  het symbool van de vermeende corruptie onder de Spaanse elite. Koning Felipe VI distantieerde zich van zijn zus, nam haar titel hertogin van Palma af en verbood haar werkbezoeken af te leggen.   

Cel voor ex-hertog 

© ANP

Cristina leeft al in een soort zelfverkozen ballingschap in Zwitserland, met Iñaki achter de Spaanse tralies zal ze er helemaal alleen voorstaan. Een terugkeer naar Spanje ligt niet voor de hand, omdat zowel zij als hun drie jongste kinderen (oudste zoon Paul studeert in de Verenigde Staten) dan geen seconde met rust zouden worden gelaten door de pers. Tegen de 51-jarige zus van koning Felipe was acht jaar cel geëist door de anticorruptie-organisatie ‘Schone Handen’. Het vonnis had in december 2016 al uitgesproken moeten zijn, maar werd uitgesteld.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook