Koningin Paola van België breekt heup

Het zit koningin Paola van België niet mee, ze heeft bij een val haar heup gebroken. Ze zal worden geopereerd in he...

Het zit koningin Paola van België niet mee, ze heeft bij een val haar heup gebroken. Ze zal worden geopereerd in het ziekenhuis Saint-Luc in Brussel, zo meldt het Koninklijk Paleis.

De moeder van koning Filip lag rond de jaarwisseling ook al een week in het Brusselse ziekenhuis, nadat ze bij een val een wervelfractuur had opgelopen. De royal brekebeen herstelde sindsdien op het kasteel Belvédère, de revalidatie daarvan zou maanden duren. Daar komt nu nog eens zeker zes maanden voor haar heup bij. Hoe de 79-jarige koningin ten val is gekomen, werd door het Paleis niet meegedeeld

Ernstig letsel

2014 © Dan Kitwood / Getty Images

“Een heupfractuur op die leeftijd is een ernstig letsel”, zegt Jan Victor, diensthoofd othopedie en traumatologie van het UZ-Gent, in het Nieuwsblad. “Twintig procent van oudere patiënten overlijdt zelfs binnen de zes maanden. Vaak ook aan een infectie die in het ziekenhuis wordt opgedaan. Het is een aanslag op hun lichaam. Snel opereren, is belangrijk. Daarna komt het eropaan de patiënt zo snel mogelijk weer uit bed en op de been te krijgen.” Hij zegt ook: “Zonder uiteraard haar dossier te kennen, zou dat er op kunnen wijzen dat er toch iets aan de hand is met de coördinatie van haar lichaam of dat de koningin aan botontkalking lijdt”, zegt professor Victor.

Albert van slag

2016 © ANP

Haar echtgenoot koning Albert kan als gevolg van het ongeluk de mis ter nagedachtenis van de overleden leden van de Koninklijke Familie in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken niet meemaken, aldus het paleis. Dit is een jaarlijkse eucharistieviering waar de overleden familie wordt herdacht, onder wie koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Olivier Hoslet / ANP

Laatste nieuws