Royal Rel: wéér hebben de Yorkies ruzie over geld

De trouwplannen van prinses Eugenie van York zijn naar verluidt op de lange baan geschoven. Oorzaak: een ruzie over de r...

Lees ook

De trouwplannen van prinses Eugenie van York zijn naar verluidt op de lange baan geschoven. Oorzaak: een ruzie over de renovatiekosten van haar cottage bij Kensington Palace.

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Daily Express had Eugenie eind vorig jaar Ivy Cottage, een huis met drie slaapkamers op het terrein van Kensington Palace, willen betrekken. Ze zou daar de buurvrouw van prins Harry worden en gaan samenwonen met haar vriend, nachtclubmanager Jack Brooksbank, met wie ze al zes jaar een relatie heeft. Er zijn echter grote vochtproblemen aan het licht gekomen in de kelder van het huis en het gaat duizenden euro’s kosten om die op te lossen. 

Wonen voor een prikje

© Jeff J. Mitchell / Getty Images

Eugenie’s vader prins Andrew is niet van plan om dat te gaan betalen omdat de Yorks niet de eigenaren zijn van het huis (zit wat in). Maar de Engelse versie van Kroondomeinen staat ook niet te trappelen om een aannemer te bellen en een cheque uit te schrijven. In de eerste plaats zou Eugenie (hier naast haar neef en aanstaande buurman prins Harry) er mogen gaan wonen voor een prikje. Geen van de royals die in en rond Kensington Palace woont, betaalt een marktconforme huur, iets waar veel kritiek op is. 

Andrew ligt weer dwars

© John Stillwell / Getty Images

In de tweede plaats was de cottage beschikbaar stellen aan Eugenie (die als ‘minor royal’ en achtste in de lijn van troonopvolging in de hiërarchie van de Windsors geen grote rol speelt)  een geste van de Queen en prins Charles aan prins Andrew. Die mag graag vurige brieven schrijven dat zijn kinderen en hij onheus worden bejegend in de pers en dat hij trots is op zijn ‘werkende dochters’. Hij is echter minder enthousiast over het idee dat Eugenie en haar zus Beatrice als normale twintigers gewoon zelf woonruimte in Londen regelen én betalen. Zoals ook hij zelf liefst op kosten van The Firm leeft. Charles zou echter inzetten op ‘voor wat hoort wat’. Hmm. 

Windsors assorti

© Daily Mail

Zou het hof al bereid zijn Ivy Cottage mee te nemen in een renovatie, dan kan dat wel een paar jaar duren. Gewoonte is werkzaamheden op te sparen en in één keer te laten uitvoeren, maar er zijn momenteel geen plannen om iets te gaan doen in aangrenzende gebouwen. “Het is waar dat er al verhitte discussies zijn geweest,” zegt een insider in de Daily Expres. “Waarbij sommige individuen hun hakken in het zand hebben gezet (kuchprinsandrewkuch). Maar tot nu toe is er weinig sprake van geven en nemen. Iemand zal echter moeten toegeven als Eugenie en Jack er snel willen gaan wonen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Justin Tallis / ANP

Laatste nieuws

Zie ook