Zien: Máxima in haar unieke mix van rock en chic

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hielden er tot op de laatste zwaai de aandacht bij. Maar het was duide...

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hielden er tot op de laatste zwaai de aandacht bij. Maar het was duidelijk dat ze na de afsluiting van het werkbezoek aan Duitsland nog slechts één agendapunt hadden: naar huis, naar de kinderen.

En alle respect voor de handelsmissie, de vele toespraken en de schier eindeloze hoeveelheid diepzinnige zaken. Maar het Beau Monde hoogtepunt van de afgelopen dagen, die in grijs en beige gedoopt waren, was toch Máxima’s rode leren rok, waarmee ze de boel op de laatste dag leuk wakker schudde.

© Jens Schlueter / Getty Images

De conservatieve tantes van Bunte grepen ontzet naar hun parelsnoer en er waren wat keurige notabelen die van de rok moesten blozen, maar de Daily Mail kopte enthousiast ‘Lady in leather!’ En na de overdosis Goethe, techniek en Reformatie was dit precies wat we nodig hadden. Er superchic uitzien in een donkerrode leren kokerrok. That’s our girl.    

Oranje onder (water)  

© Jens Schlueter / Getty Images

De laatste dag van het werkbezoek aan Duitsland stond in het teken van cultuur, watermanagement en bezichtiging van een stukje Hollands Glorie in Saksen-Anhalt. De Oranjes kregen een rondleiding door Schloss Oranienbaum dat wordt gerenoveerd na overstromingen (je wéét gewoon dat de organisatoren van het werkbezoek even een high five hebben gedaan over dit fijne bruggetje met watermanagement). Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau, beheerde het landgoed sinds 1660 en liet het naar haar familie vernoemde paleis door een Nederlandse bouwmeester ontwerpen. Máxima had na aankomst vooral belangstelling voor de kleine als Hollandertjes verklede meisjes en vroeg of ze het toch niet koud hadden. 

Intensieve dagen 

© PPE Agency / Nieboer

‘Het waren intensieve, maar bijzondere dagen,’ zei de koning vrijdagmiddag in Slot Oranienbaum tijdens een korte ontmoeting met de media aan het slot van het bezoek. “We hebben veel positieve energie gezien”, zo vatte hij zijn indrukken van de ‘midden in Duitsland en Europa’ liggende deelstaten samen. “We willen dit gebied ook aan de Nederlanders laten zien. Er is meer dan alleen de deelstaten die aan ons land grenzen.” Zoals dit waanzinnige behang met oranje vogels, love! 

Veel indrukken

© Robin van Lonkhuiijsen / ANP

De mix in het overvolle programma van cultuur, familiegeschiedenis, handel, bescherming tegen overstromingen, herdenken en religie met aandacht voor het begin van de reformatie 500 jaar geleden, had de reis bijzonder gemaakt. Willem-Alexander – je kunt het aan die man overlaten om elke kans om Oranje te promoten aan te grijpen – gaf wel toe dat drie deelstaten bezoeken in zo’n korte tijd ‘eigenlijk te veel’ was. Vooral het bezoek aan voormalig concentratiekamp Buchenwald had veel indruk gemaakt. Willem-Alexander zei vaker concentratiekampen te hebben bezocht, maar het beroert hem steeds weer. “We mogen nooit vergeten wat mensen elkaar aan kunnen doen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuiijsen / ANP

Laatste nieuws

Zie ook