Royal Queen of Coke Tara Palmer-Tomkinson (45) overleden

Socialite Tara Palmer-Tomkinson was het meisje dat alles had én alles verloor door haar cocaïneverslaving. Z...

Lees ook

Socialite Tara Palmer-Tomkinson was het meisje dat alles had én alles verloor door haar cocaïneverslaving. Ze overleed gisteren aan de gevolgen van een hersentumor.

Tara was de ultieme It Girl van de jaren negentig en werd bekend toen ze in Klosters werd gespot op het moment dat haar peetvader prins Charles haar een hartelijke kus gaf. Haar eigen vader, die ook Charles heet en ooit voor het Olympische team skiede, leerde daar prins William als jongetje skiën, zoals hij ook prins Charles in de jaren zeventig leerde skiën.

Zelfs als tikje excentrieke mediapersoonlijkheid bleef ze haar leven lang bevriend met de Wales’jes en werd na de dood van prinses Diana in 1997 een soort grote zus voor William en Harry. Ondanks haar kleurrijke manier van leven was ze altijd welkom bij huwelijken, feesten en andere familieaangelegenheden van de Windsors. 

Posh feestbeest

Niet dat de Windsors zich niet ook soms zorgen maakten over haar invloed in hun leven. Tara Palmer-Tomkinson was een feestbeest en liep uitsluitend party’s af. Door een verslaving die haar 470 euro per dag kostte, snoof haar neusschot aan gort met cocaïne, wat haar de bijnaam Queen of Coke opleverde (en rondje rehab inclusief neuscorrectie in 2006). Hoewel ze later gezonder ging leven, bleef ze toch licht omstreden door haar deelname aan programma’s als ‘I’m a celebrity, get me out of here’. Tara was echter ook grappig, aardig en een absolute gangmaker, die ondanks een auto-immuun ziekte nooit zeurde en er niet voor terugschrok in een bikini, bontjas en snorkel naar een feestje te gaan. En ooit het verjaardagscadeau van een vriendje (1000 pond cash, omgerekend 1172 euro) aan een dakloze gaf. “Hij gaf me een grote hug. Dat was fijn.”   

Rusteloos type

© Jasper Juinen / ANP

Onrust was een bepalende factor in Tara’s leven. Ze ging voortijdig van school, ze was niet bereid om te investeren in haar talent voor de piano. En ze had weinig geluk in de liefde. Palmer Tomkinson had vriendjes als Duran Duran’s Nick Rhodes, zanger Duncan James, acteur Sid Owen, Fiat-baas Eduardo Teodorani-Fabbri en lord Robert Hansen. Geen van de relaties beklijfde, zodat ze nooit het gezin kreeg waar ze zo naar verlangde. “Ik had gedacht dat ik op deze leeftijd getrouwd zou zijn en twee kinderen zou hebben,” zei ze vorig jaar. “En dat ik in een leuk huis op het platteland zou wonen. Het leven zoals mijn ouders hadden. Ik zou dolgraag liegen en zeggen dat ik nergens spijt van heb, maar ik zou mijn jongere zelf wel door elkaar willen rammelen. Ik heb zoveel op een presenteerblaadje aangeboden gekregen en er zo weinig van gemaakt.” Hier zie je haar in 2011 op het huwelijk van prins William en Kate Middleton, de vrouw naast haar is Tara’s zus Santa. 

Real Life Ab Fab

© John Li / Getty Images

Tara was net zo op haar gemak in aristocratische als in celebrity kringen en stond wekelijks in bladen als Hello! en OK!  Met haar imago was ze overigens niet erg gelukkig. “Dat ik het label It Girl kreeg, was vooral een kwestie van timing. Ze wilden een levensechte Absolutely Fabulous persoonlijkheid, maar dat was slechts een deel van wat ik was. Ik kom niet uit de wereld van Paris Hilton. Ik ben opgegroeid met privileges, dat is waar. Maar het was Oud Geld. Ons huis hangt aan elkaar van superlijm. Als er een bord breekt, lijmt mijn vader het.” 

Geen spijt

Caption

Op het laatst had ze toch vrede met de keuzes die ze had gemaakt. “Ik ga me hier niet zitten schamen voor wat ik heb gedaan, want ik heb een leven gehad!” zei ze vorig jaar. “Ik mag dan 44 zijn, ik ben op zoveel verschillende feesten in zoveel verschillende landen geweest, dat ik twintig jaar niet heb geslapen. Tara Palmer Tomkinson is gestorven in haar flat aan Bramham Gardens. Prins Charles en hertogin Camilla, nog altijd bevriend met de familie, zeggen erg verdrietig te zijn door haar dood. 

Het leven volgens Tara

“Ik ski graag met een staart. Ik bind een sjaal om mijn middel en laat die van achteren uit mijn broek hangen. Ik hou van de ‘swoosh’ die hij maakt in de wind als ik naar beneden vlieg.”

“Ik rook graag gekleurde sigaretten die met mijn outfits matchen.”

“Je huis naar verse toast laten ruiken, maakt een mannenmagneet van je. Knoflook en olijfolie werkt ook, maar dan moet je hem beter kennen.”

Ze hield van first class vliegen: “Ik zou nooit iets kunnen hebben met een man die na het boarden rechtsaf slaat.”

“Bij ons thuis zou ik zomaar over de eettafel kunnen springen op een pony. Mijn vader spring met een poolstok over heggen, konijnen vliegen uit de keukenkastjes. Het is Gosford Park meets Harry Potter.”

“Een van mijn ergste momenten was toen ik op een koninklijk feestje uit mijn vingerkommetje dronk. Ik dacht dat het soep was. Niet alleen dronk ik alles op, ik vroeg ook naar het recept.”  

Openingsbeeld © Gareth Cattermole / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook