Willem-Alexander en Máxima in Duitsland, geen jas faux pas

Koning Willem Alexander en koningin Máxima hebben een bezoek aan Kasteel de Wartburg gebracht op de eerste dag va...

Lees ook

Koning Willem Alexander en koningin Máxima hebben een bezoek aan Kasteel de Wartburg gebracht op de eerste dag van hun bezoek aan de Duitse deelstaten Thuringen, Saksen en Saksen-Anhalt.

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen openbaarde. Dit geldt als het startpunt van de Reformatie, waarin het protestantisme zijn oorsprong vindt. En als de Oranjes door de eeuwen heen iets zijn, is het wel Protestants. Het stel had er zin in, Máxima speelde op zeker en droeg een pak* van Claes Iversen, een blouse van Gucci en een vest van Natan. Hier bezichtigen ze het kasteel ↓ aan de binnenkant.

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Undercover

© PPE Agency / Nieboer

Omdat Luther werd verbannen, leefde hij in 1521 een jaar incognito op kasteel de Wartburg waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Deze vertaling geldt als de grondslag voor de standaardisering van de geschreven Duitse taal. De koning en koningin bezochten het kasteel en de werkkamer van Luther. Er was wat gedoe met pennen, waar Luther blijkbaar geen last van had gehad in zijn tijd, gezien zijn enorme productie. 

Themadiner

© Robin Utrecht / ANP

’s Avonds werd tijdens een diner gesproken over de Reformatie en de gevolgen voor geloof en cultuur. Zo te zien was het een dolle boel. Morgen is het koningspaar in Erfurt, waar het onder andere de oudste bewaarde synagoge van Europa bezoekt.

Lees ook:

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP, * kleding met dank aan Modekoningin Maxima

Laatste nieuws

Zie ook