Tessy van Luxemburg valt in de prijzen

Prinses Tessy van Luxemburg heeft de (even diep ademhalen) 'Woman of the Decade Creating A Better World For All' award g...

Prinses Tessy van Luxemburg heeft de (even diep ademhalen) ‘Woman of the Decade Creating A Better World For All’ award gekregen van de All Ladies League en het Women’s Economic Forum.

Tessy (31, die momenteel is verwikkeld in haar scheiding van prins Louis, heeft met name het laatste jaar stevig aan de weg getimmerd als supporter van vele goede doelen en NGO’s (Niet-gouvernementele organisaties). De prijs is een leuke opsteker voor haar inspanningen als global ambassador van UNAIDS voor meisjes en jonge vrouwen. Ze richtte ook haar eigen NGO op: Professors Without Borders.

Waar ze vast louter nobele bedoelingen mee heeft, al beweren boze tongen wel dat ze nu met geld, interessant werk, rijke vrienden en uitstekende connecties helemaal geen man meer nodig heeft om zich leuk te kunnen redden. Ze zat in ieder geval niet bij de pakken neer en verscheen enkele dagen na de verklaring al op het Creative Coalition’s Annual Spotlight Gala Awards Dinner in Utah, Amerika. 

Militaire dienst

De prijs is op zijn minst opmerkelijk, gezien het feit dat andere royal wereldverbeteraars zoals koningin Máxima, prinses Mabel van Oranje en prinses Madeleine van Zweden zich al veel langer bezighouden met internationale goede doelen. Tessy heeft blijkbaar indruk gemaakt en het ís nu eenmaal een pittige tante. Zo ging ze op haar 18de in militaire dienst, diende voor de VN-vredesmacht in Kosovo en kreeg daar zelfs een VN-medaille voor. Daarna haalde ze in Londen haar BA in Internationale Relaties en haar masters in Internationale Studies en Diplomatie. Voor dat laatste schreef ze een dissertatie over biologisch terrorisme. Met andere woorden: Tessy kan wel wat. 

Verklaring

© Cour Gran-Ducal

Intussen is niet duidelijk hoe het erbij staat met haar scheiding van prins Louis en indirect ook het Luxemburgse hof. Een dag na de officiële bekendmaking gaf Tessy een persoonlijke verklaring: “Bedroefd moet ik bevestigen dat Louis en ik gaan scheiden na twaalf jaar samen te zijn geweest. Ondanks onze scheiding zullen we door het ouderschap van onze twee dierbare kinderen altijd verenigd blijven”, aldus Tessy. “Het is voor ons beiden droef te moeten vaststellen dat we van nu af onze eigen weg zullen gaan. In deze moeilijke tijd vraag ik voor ons beiden en in het bijzonder voor onze kinderen dat onze privacy wordt gerespecteerd. We zullen op dit moment geen verdere toelichting geven.” Haar instagram staat nog steeds op zwart. 

Zit er een titel in?

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Tessy na de scheiding haar titel zal verliezen. Al kan er wel een lagere titel inzitten, zoals bijvoorbeeld prinses Alexandra van Denemarken zich na haar scheiding van prins Joachim zich toch nog gravin van Frederiksborg mag noemen. Voor Tessy’s internationale ambities zou het geen kwaad kunnen om met een titel enigszins koninklijk geassocieerd te blijven. Het is een net even wat fijnere binnenkomer in de diplomatieke scene dan ‘mevrouw Antony’. Tessy trouwde in september 2006 met de derde zoon van het groothertogelijk paar van Luxemburg. Tessy en Louis hadden toen al een zoontje van zes maanden, Gabriel. Een jaar later werd zoon Noah geboren. Het gezin woont sinds enkele jaren in Londen. Niet bekend is wie het initiatief tot de scheiding heeft genomen.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Sean Gallup / Getty images

Laatste nieuws