Queen viert haar saffieren jubileum, still going strong

Koningin Elizabeth (90) sleept de ene na de andere mijlpaal binnen. Vandaag zit ze 65 jaar op de troon en ze gá&a...

Lees ook

Koningin Elizabeth (90) sleept de ene na de andere mijlpaal binnen. Vandaag zit ze 65 jaar op de troon en ze gáát maar door.

Hare Majesteit is de eerste Britse monarch die deze mijlpaal behaalt. In 2015 passeerde ze al haar over-over-grootmoeder Victoria. Sinds de dood van koning Bhumibol van Thailand vorig jaar was ze al de langst regerende monarch ter wereld.

In tegenstelling tot haar 60-jarige jubileum zijn er geen grote festiviteiten gepland. De koningin zal de dag doorbrengen op haar landgoed Sandringham, “in contemplatieve rust”. Voor Elizabeth herinnert deze dag toch altijd aan het moment dat ze als 25-jarige haar vader verloor. 

Saffieren van George VI

© David Bailey / The Royal Family 

Het jubileum heeft bovendien speciale betekenis voor haar omdat ze van haar vader veel sieraden met saffieren kreeg: hij vond dat ze mooi kleurden bij haar ogen. De set die ze hier draagt was een cadeau voor haar huwelijk met prins Philip in 1947 en is gemaakt in 1850. George VI stierf in zijn slaap op 6 februari 1952 op Sandringham. De 56-jarige koning leed al een tijd aan longkanker, maar toch kwam zijn dood nog onverwacht: Elizabeth kreeg tijdens een Afrikaanse rondreis te horen dat haar vader was overleden. Ze accepteerde het koningschap toen meteen, maar werd pas in 1953 gekroond.

Saluutschoten 

© The Royal Family

Elizabeths oudste zoon Charles (hier rechts) zal ongetwijfeld zijn gelukwensen overbrengen, net als de andere leden van de koninklijke familie. In Londen worden vandaag saluutschoten gelost ter ere van het jubileum. Om 12.00 uur klinken er 41 bij Buckingham Palace, een uur later volgen er 62 bij de Tower of London. Bovendien is er een parade van paarden en artillerie uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast geven de Royal Mint en het Brits postbedrijf een herdenkingsmunt en -postzegel uit. Voor het Platinum Jubileum in 2022 worden weer wel grootste festiviteiten verwacht.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook