Royal rokjesdag (waar is die loodveter als je ‘m nodig hebt?!)

Het is de nachtmerrie van elke vrouwelijke royal...

Lees ook

Het is de nachtmerrie van elke vrouwelijke royal: dat de koninklijke waardigheid in het geding komt door een opwaaiende rok. En het overkomt echt iedereen, inclusief Diana en haar schoondochter.

De prinses van Wales worstelde in 1985 met een lentebriesje in combinatie met een wijde rok. Normaal gesproken zit er een dunne loodveter in de zoom, die normale beweging van de stof toestaat, maar opwaaien bemoeilijkt. De Queen gaat nog wat verder en laat haar naaister Angela Kelly bij warenhuis Peter Jones cirkelvormige gordijngewichtjes halen (slechts € 1,74 per 4!) die in haar zomen worden genaaid. 

Het Incident van 1973

© Reg Innell / Getty Images

Dit om herhaling van ‘Het Incident van 1973’, zoals het in Buckingham Palace bekend stond, te voorkomen. De Queen was toen op bezoek in Canada en kreeg bij het uitstappen op de vliegtuigtrap te maken met een sterke opwaaiende wind. Hier toont zich het nut van ijzeren discipline: eronder droeg ze een onderjurk die wél verzwaard was, zodat de schade beperkt bleef. Overigens was ze er zo woedend over dat ze er die dag amper van kon eten (en dat wil wat zeggen bij Elizabeth). Er werd ook onmiddellijk een decreet uitgevaardigd dat de foto’s niet in Canada mochten worden gebruikt. En bij thuiskomst werden er loodveters in álles genaaid, tot en met haar broekspijpen toe.   

‘Help vooral niet, William’

© Hagen Hopkins / Getty Images

Dat advies kreeg ook de hertogin van Cambridge, een ‘repeat offender’ als het aankomt op het (bijna) flashen van haar slip. Met die benen kan ze het hebben, maar van de aanstaande koningin van het Verenigd Koninklijk wordt toch echt iets meer ingetogenheid verwacht. Kate draagt tegenwoordig niet meer zo vaak wijde rokken en heeft de loodveter omarmd. Geen overbodige luxe, want haar gewapper kon geen incident ↓ meer worden genoemd. 

Oh, dear…

© Max Mumby / Getty Images

Je zou denken dat Máxima door het Hollandse weer net zo windkrachtproof door het leven zou gaan als het kapsel van haar schoonmoeder. Maar nee, bij de herdenking van D-Day bleek ze toch geen rekening te hebben gehouden met het zeebriesje. En Natan was blijkbaar de verzwaring in de zoom vergeten. Of het was echt windkracht 12, dat kan ook. 

Cammarilyn?

© Mary Turner / Getty Images  

Zelfs ouwe rotten in het royal vak worden nog wel eens getroffen door een windvlaag. Camilla, hertogin van Cornwall, overkwam het bij de doop van prinses Charlotte. En was daarmee meteen het opwindendste van de hele dag. 

Beatrice en de bries

© Epsom Derby Fans & Followers

De focus op de paardenrace verdampte snel bij prinses Beatrice van York, toen ze al haar aandacht nodig had voor het in bedwang houden van haar rok. En dan ook nog hoog staan. Met een legertje fotografen onder je. Yikes.   

Directoire royale

© Lagaceta.com.ar

Controlfreak Letizia had ook een Marilynmomentje en zal vermoedelijk diep dankbaar zijn geweest dat ze die ochtend een degelijke directoire aantrok. Les Eén Voor Prinsessen: altijd een solide onderbroek aantrekken.

Lees ook:  

Openingsbeeld © Reg Innell / Getty Images

Bron: Ella Vermeulen

Laatste nieuws

Zie ook