Dochter Pauline over prinses Stéphanie: ‘Ze is een topkok’

Prinses Stéphanie van Monaco mag er dan uitzien alsof ze zich niet te goed voelt voor een kapsalonnetje, volgens...

Lees ook

Prinses Stéphanie van Monaco mag er dan uitzien alsof ze zich niet te goed voelt voor een kapsalonnetje, volgens haar dochter Pauline Ducruet (22) kan ze ontzettend goed koken.

Pauline heeft haar eerste grote interview gegeven aan Point de Vue. Ze heeft het over haar studie aan Parson’s Design (“Ik hoop ooit mijn eigen kledinglijn te hebben, duimen maar”) en over haar eigen stijl. “Mijn ouders hebben nooit gezegd: je moet je zus of zo kleden, ik ben daar altijd vrij in geweest. Ik ben een beetje rock ’n roll, net als zij. Mijn lievelingsfoto van hen is uit de tijd dat ze nog bij elkaar waren, ze staan er allebei in leren jasjes op. Dat is ook een beetje mijn look.” 

Dol op oma Gracia

© Eric Gaillard / ANP

Pauline groeide op bij haar moeder, met haar oom prins Albert II als alternatief vaderfiguur. Altijd is ze kind aan huis geweest in het Roze Paleis, waar de herinneringen aan haar oma prinses Gracia (filmster Grace Kelly) nog altijd fascineren. Maar niet op de manier waarop je zou vermoeden. “Ik denk niet aan haar als icoon of actrice, maar meer als de moeder van mijn moeder,” zegt Pauline. “Mijn moeder spreekt over mijn oma als de vrouw die haar essentiële normen en waarden heeft bijgebracht. Respect voor anderen, tolerantie. Maar mijn oma heeft haar geleerd hoe ze het gezellig moest maken en hoe ze moest koken. Mijn moeder, die echt een topkok is en de lekkerste dingen kan klaarmaken, heeft mij die dingen weer bijgebracht. Ik denk dat ik ooit echt een uitstekende vrouw des huizes zal worden!”   

Trouw aan ouders

1994 © AFP / ANP

Ze was nog maar twee toen haar ouders scheiden, maar Pauline heeft met zowel prinses Stéphanie als haar vader Daniel Ducruet een goede band opgebouwd. “Ze hebben me allebei tot de vrouw gemaakt die ik nu ben,” zegt ze. “Mijn moeder heeft me het meest beïnvloed in hoe ik kijk naar mensen en dingen. We lijken erg op elkaar, soms lijken we wel één persoon. Ze zegt altijd: ‘Je bent geboren in een familie die anders is dan anderen, maar je bent niet beter dan anderen en er is geen reden om mensen anders te behandelen.’ Mijn vader is de andere superrelatie in mijn bestaan, hij is de andere pijler van mijn leven. Het is heel bijzonder, hoe mijn ouders nog altijd goed met elkaar kunnen opschieten. Onze kracht is dat we nog altijd met zijn allen bij elkaar kunnen zijn, tegen alle verwachtingen in.” 

Made in MC

© Roslan Rahman / ANP

De band met haar moeder is zo goed, dat die Pauline zelfs vergezelde bij het zetten van haar eerste tattoo, wat blijkbaar geen opstandige actie van haar was. “Ik heb er zes, kleine discrete schatjes die staan voor mooie momenten in mijn leven,” zegt Ducruet in Point de Vue. “Ik had het er altijd al over met mijn moeder die er zelf ook een paar heeft. Zij is mee gegaan voor mijn eerste. Ik was toen zeventien en deed op hoog niveau mee aan schoonspringwedstrijden. Vaak was ik heel zenuwachtig, dus ik koos een spreuk: ‘Souviens-toi de toujours oser’ (vergeet niet altijd te durven). En op mijn rechterpols staat een bloem, dat is een eerbetoon aan mijn oma van vaders kant, die Marguerite heet. Zij was geweldig toen mijn ouders uit elkaar gingen, ik hou oneindig veel van haar. Dan heb ik er nog een van een naald en draad, die staat voor mijn vertrek naar New York en de modeopleiding die ik er volg. En ik heb er een onder mijn voet, daar staat ‘Made in MC’ op. Ze betekenen allemaal veel voor me, ik zal er nooit spijt van krijgen. 

Op eigen benen

© Point de Vue

Pauline ging op haar achttiende de prinsesselijke villa uit. “Ik wilde wat van de wereld zien, ervaringen opdoen, mijn eigen leven,” zegt ze. “Ik moest een tijdje alleen zijn om mijn eigen karakter te ontwikkelen en eigen meningen te vormen. In New York woon ik in The Village, waar ik mijn eigen gewoonten en eettentjes heb. De energie die de stad heeft, is ongelofelijk. Ik ben echt verliefd geworden op de stad.” 

Familieziek

© Point de Vue

Wel mist ze haar familie erg. “Toen ik in Parijs woonde, zagen we elkaar vaker, in New York is dat lastiger. Camille (haar halfzus), Louis (haar oudere broer) en ik zijn echter heel close, ook nu ik ver weg woon. Mijn moeder spreek ik elke dag telefonisch, Camille en ik snapchatten de hele tijd. Ik vind het jammer dat ik niet fysiek bij hen kan zijn, maar we maken nog wel degelijk intensief deel uit van elkaars leven. Er zijn heilige momenten, zoals kerst en verjaardagen, dat we bij elkaar zijn en daar haal ik dan ook alles uit. En zij komen ook hierin: voor mijn 21ste verjaardag verrasten ze me met zijn drieën met een picknick in Central Park. Geweldige herinnering.”  

Pauline in Point de Vue

© Point de Vue

 

© Point de Vue

Lees ook: 

Openingsbeeld 2016 © Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook