Prinses Beatrix 79 jaar: zo zag ze er als 12-jarig meisje uit

Prinses Beatrix zag precies 79 jaar geleden het levenslicht op Paleis Soestdijk in Baarn. Vandaag viert ze haar vierde v...

Lees ook

Prinses Beatrix zag precies 79 jaar geleden het levenslicht op Paleis Soestdijk in Baarn. Vandaag viert ze haar vierde verjaardag sinds haar aftreden. Een terugblik op het leven van de prinses. 

Geboorte

Beatrix heeft een roerig leven achter de rug. De prinses werd geboren tijdens de oorlog. Als 2-jarig meisje vluchtte ze met haar gezin naar Engeland, en nog geen maand later naar Canada waar het veiliger was. Het gezin keerde na de oorlog weer terug en Beatrix bracht de rest van haar jeugd door op Paleis Soestdijk. 

Jeugd

Als 12-jarig meisje ging Beatrix naar het Incrementum, een dependance van het Baarns Lyceum. De royal was een ijverige leerling en behaalde zes jaar later het eindexamen Gymnasium-A. Vervolgens schreef ze zich in voor de Rijksuniversiteit Leiden, waar ze onder andere vakken volgde over de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen, economie en rechtswetenschap. In de zomer van 1959 behaalde Prinses Beatrix haar kandidaatsexamen rechten.

Huwelijk & troon

Beatrix ontmoette haar grote liefde Claus. In 1965 verloofden zij zich, het huwelijk vond een aantal maanden later plaats. Prinses Beatrix en prins Claus kregen samen drie zoons: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. In 1980 werd Beatrix Koningin der Nederlanden. Als koningin was Beatrix zeer betrokken bij de samenleving en schonk ze veel aandacht aan grote gebeurtenissen. Beatrix was aan de ene kant afstandelijk door zich bijvoorbeeld als ‘majesteit’ te laten aanspreken, maar leefde ook erg mee met het volk door met slachtoffers van rampen te praten. In 2013 deed ze afstand van de troon. 

Prinses 

De prinses beloofde bij het aftreden altijd betrokken te blijven bij het land en aan die belofte houdt ze zich nog steeds. Beatrix heeft een minder drukke agenda, maar is regelmatig aanwezig bij officiële gelegenheden. Kunst en cultuur hebben de voorkeur van de prinses. 

Beatrix als 12-jarig meisje 

Lees ook:

Beeld: ANP | Bron

Laatste nieuws

Zie ook