Mini-Monaco’s pakken een balkonmomentje

Prins Albert en zijn gezin zijn vanaf het paleisbalkon getuige geweest van een processie op de tweede dag van de traditi...

Lees ook

Prins Albert en zijn gezin zijn vanaf het paleisbalkon getuige geweest van een processie op de tweede dag van de traditionele viering van St. Devote.

Prins Jacques amuseerde zich kostelijk op de arm van zijn moeder, die helaas een fashion  terugvalletje had en zich had gehuld in een van haar beige dweilen. Prins Albert moest ondanks de ernst van het moment lachen om zijn zoontje, die het op zijn bril had gemunt.

St Devote, ook bekend als de Heilige Devota, is de beschermheilige van Monaco, die op een gruwelijke manier om het leven werd gebracht vanwege haar geloof. Na haar dood bracht een storm haar lichaam per boot – met een duif als loods – naar Les Gaumates in Monaco, waar rond het jaar 303 een kapel werd gebouwd. Volgens de legende bloeien bloemen voor hun tijd op haar heilige dag, 27 januari. 

Gabriella was er ook

© Sebastien Noger / ANP

Jacques’ tweelingzusje Gabriella was ook van de partij en stond op haar eigen beentjes te giechelen achter de balustrade van het Roze Paleis.  

Prins sticht brand

© Eric Gaillard / ANP

St Devote is de oudste en meest geliefde traditie in het prinsdom. De heilige verricht wel eens een wonder en hield volgens de legende het dwergstaatje uit handen van veroveraars. In ruil wordt ze door de Monegasken in het algemeen en de Grimadi’s in het bijzonder hevig vereerd. Met nogal bizarre rituelen: zo wordt er op de avond voor 27 januari een vissersboot in processie naar de Église Sainte Dévote gedragen en daar door prins Albert persoonlijk in de hens gestoken, gevolgd door een enorm vuurwerk. 

Royal receptie  

© Sebastien Noger / ANP

Op de 27ste gaan de Grimaldi’s naar de mis en worden de relikwieën van Devota rondgedragen om bescherming te vragen voor de prinselijke familie en het prinsdom. Een en ander wordt gevolgd door een royal receptie in het Monte Carlo Opera House. Daar waren de Mini-Monaco’s niet bij, die mochten na afloop gewoon lekker spelen ↓ met de nanny’s.

© Palais Princier

 

© Palais Princier

Lees ook: 

Openingsbeeld © Sebastien Noger / ANP

Laatste nieuws

Zie ook