Groot gala: Margrethe van Denemarken gaat voor goud

Bij koningin Margrethe van Denemarken is het altijd alles of niets. Of ze loopt in een eenvoudige katoenen overhemdjurk...

Lees ook

Bij koningin Margrethe van Denemarken is het altijd alles of niets. Of ze loopt in een eenvoudige katoenen overhemdjurk rond óf het is meteen bont en baljaponnen.

Het inkomend staatsbezoek van IJsland gaf Hare Majesteit een goede reden weer eens theatraal uit te pakken ter ere van de gasten. De banden tussen beide landen zijn sterk, tussen 1814 en 1918 hoorde IJsland bij Denemarken, daarna werd het een apart koninkrijk binnen Denemarken, tot het in 1944 onafhankelijk werd.

De Naasut! 

© Sisse Stroyer / ANP

Voor de president van IJsland, Guðni Th. Jóhannesson  en First Lady Eliza Jean Reid zette Margrethe haar beruchte beroemde gouden Naasut tiara (kleurt zo leuk bij haar tanden!) op en trok een groene japon met kant aan. De tiara was een geschenk van Groenland voor haar 40-jarige regeringsjubileum. ‘Naasut’ betekent ‘bloemen in het Groenlands.

Kleurrijke zus

© Det Danske Kongehus

Ook Margrethe’s zus Benedikte liet zien dat de oudere royals aanzienlijk kleurrijker zijn dan de jongere generatie: zij kwam in stralend rood. Op haar hoofd de diamanten Stars & Pearls tiara die ze van hun moeder, koningin Ingrid, heeft geërfd.

Nieuwe tiara 

© Sisse Stroyer / ANP

Kroonprinses Mary luchtte haar nieuwste aankoop: een klassieke tiara die ook als collier kan worden gedragen. Ze kocht het stuk uit het begin van de vorige eeuw vorig jaar op een veiling om haar wat karige blingcollectie aan te vullen.  De zwarte avondjurk droeg ze al eerder en mocht op herhaling. 

Bloementiara

© Det Danske Kongehus

Prinses Marie droeg de bloementiara die ze ook op haar huwelijk met prins Joachim op had. De tiara was ooit van prinses Dagmar van Denemarken (schitterende naam!), dochter van koning Frederik VIII. Het stuk is voor zover bekend van koningin Margrethe die er niets aan vindt. Door het recente gebruik is het een beetje Marie’s tiara geworden. Ze draagt hem hier met een zwarte japon.   

Ontvangst 

De koningin ontving het IJslandse staatshoofd met de nodige eer in het Christian II Paleis van het Amalienborgcomplex.

Staatsdiner

En voor wie Hare Majesteit graag in het Deens hoort speechen een impressie van het staatsdiner. Let vooral op de ijzeren discipline van prinses Mary om bij de les te blijven als haar schoonmoeder spreekt. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Sisse Stroyer / ANP

Laatste nieuws

Zie ook