Pierre Casiragi: ‘Ik ben een voorzichtig mens’

Pierre Casiraghi, de jongste zoon van prinses Caroline van Monaco, staat op het punt om vader te worden. En dat zal gevo...

Lees ook

Pierre Casiraghi, de jongste zoon van prinses Caroline van Monaco, staat op het punt om vader te worden. En dat zal gevolgen hebben voor zijn grote hobby: zeilen.

Casiraghi zeilde zich al met Giovanni Soldini naar transoceanische records en doet momenteel aan ‘hydrofoiling’, in de op de America’s Cup na moeilijkste zeilwedstrijd ter wereld. En dat terwijl zijn vrouw Beatrice Borromeo zo’n beetje op het punt staat te bevallen van hun eerste kind. “Ik voel me erg aangetrokken tot de schoonheid van deze discipline,” zegt hij in Vogue L’Uomo. “Tot de boeg die omhoog komt uit het water en twee keer zo snel als de wind gaan. Maar als ik door alle risicofactoren te elimineren dezelfde sport kon doen, zou ik het een stuk leuker vinden.” 

Aristo met airbag

© Carlos Alvarez / Getty Images

Tot het zover is, doet hij zijn best de gevaren zoveel mogelijk te verminderen. “Tijdens een race blijf ik altijd heel geconcentreerd en ik train zoveel mogelijk, om de sport te respecteren,” zegt Pierre. “Ik verzeker me ervan dat de helmen en alle apparatuur in orde zijn. Ik heb geen enkele interesse om onnodige risico’s te nemen. Als ik ski draag ik een helm, off-piste een airbag voor het geval ik in een lawine terechtkom. Mensen die denken dat je op de achterbank van een auto geen gordel hoeft te dragen, begrijp ik niet.” 

Adrenalinejunkie

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Logisch, gezien het feit dat zijn vader Stefano Casiraghi verongelukte met zijn speedboat, wat wellicht voorkomen had kunnen worden met wat meer veiligheidsmaatregelen. Ondanks dat afschrikwekkende voorbeeld heeft Pierre altijd een voorkeur gehad voor extreme sporten zoals skydiven en racen. Op verzoek van Beatrice richt hij zich tegenwoordig vooral op zeilen. “Ik ben stapelgek op de zee,” zegt hij. “Maar wat me vooral aantrekt in zeilen, is de dynamiek van de crew. De zoektocht naar harmonie tussen teamleden om een boot te kunnen zeilen als één man met verschillende hoofden. Dat is de essentie van de sport: alleen door samen te werken aan een gezamenlijk doel, kun je hopen op een overwinning.” 

Milieuridder

© Brandon Thorne / Getty Images

Pierre scoorde zijn record met Soldini in 2014, toen hij in de snelste tijd ooit de 6000 km tussen Kaapstad en Rio de Janeiro overbrugde met een zeilboot. “Hoe voelt het om midden op een stormachtige oceaan te zijn, afhankelijk van de genade van golven van meer dan tien meter hoog?” zegt hij in Vogue L’Uomo. “De boot krijst en er is maar één fout voor nodig om hem doormidden te laten breken. De angst helpt je te focussen. En na de storm is er altijd de schoonheid van de stilte, dan is het water opeens zo vlak als een spiegel. Zo jammer dat er tegenwoordig zoveel plastic en andere rotzooi in het water drijft, dat moet echt anders.”

Aftellen

© Carlos Alvarez / Getty Images

Pierre blijft voorlopig aan wal tot de baby is er en zal dit jaar geen heel lange zeilreizen maken. Wel zal hij deze zomer weer meedoen aan de Copa del Rey met zijn Malizia. De boot is genoemd naar voorvader Francesco Grimaldi van Genua die de Grimaldi dynastie in 1297 oprichtte. Francesco’s bijnaam was La Malizia (De Sluwe). De liefde voor zeilen deed Casiraghi opmerkelijk genoeg aan de wal op, uit kinderboeken “Corto Maltese is een stripfiguur waar ik door gefascineerd was, een geharde ouwe zeebonk die altijd buitengewone avonturen beleefde op verre, exotische oceanen,” zegt hij. “Als kind droomde ik ervan dat ook te doen.” Maar eerst als voorzichtig mens even zijn huizen in Milaan en Monte Carlo uitbundig babyproof maken: Beatrice is over een paar weken uitgerekend.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Brandon Thorne / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook