Prinses Birgitta: ‘Verdriet om kapot aan te gaan’

Prinses Birgitta (ze wordt vandaag 80) maakt altijd de indruk een levensgenieter te zijn die van het ene feestje naar he...

Lees ook

Prinses Birgitta (ze wordt vandaag 80) maakt altijd de indruk een levensgenieter te zijn die van het ene feestje naar het andere fladdert, maar ze heeft ook een serieuze kant.

In een openhartig interview met het Zweedse Women’s Weekly vertelt ze dat haar leven niet alleen maar zonnige dagen telt, maar dat ze ook groot verdriet heeft gekend, zoals haar ongelukkige huwelijk, de ziekte van haar zus en groot verdriet in haar eigen gezin. Birgitta is de zus van koning Carl Gustaf van Zweden, maar woont al meer dan 40 jaar op Mallorca, waar ze vier uur per dag golft op Club Santa Ponsa. Hier zie je haar en haar beroemde broer ↓  in 1956.

© Getty Images

Slecht huwelijk

© Getty Images

Birgitta’s grote Italiaanse liefde werd vermoord en haar huwelijk met prins Johann ‘Hansi’ Georg von Hohenzollern was ‘een teleurstelling’. Zelfs op hun huwelijksdag in 1961 spatte het geluk er bepaald niet af. Hij woonde om die reden in München en zij op Mallorca. “Hij was veel bezig met zijn werk en met kunst, ik hield van sporten, daar had hij weer niets mee,” aldus de prinses. “Hij zei dan: ‘Jij met je domme sport’. Ik was het gelukkigst toen we net getrouwd waren en ik mijn eerste kind had gekregen. Dat was puur geluk. Maar mijn man en ik verschilden teveel van elkaar om samen gelukkig te kunnen zijn. We waren zó anders, dat besef je niet als je verliefd bent.” 

Groot verdriet

© Onbekend

Het meeste verdriet had prinses Birgitta echter om de dood van haar kleinzoontje Lennart. Dat was het kind van Birgitta’s zoon prins Hubertus en zijn vrouw Maria (hier op hun trouwdag met Hansi en Birgitta). Hij werd op 10 januari 2001 geboren, maar stierf vier dagen later. “Afgezien van de dood van mijn vader heb ik het meeste verdriet gehad van de dood van mijn kleinzoontje Lennart,” zegt ze. “Hij heeft slechts enkele  dagen geleefd. Hij was niet gezond, we hadden maar net genoeg tijd om hem te laten dopen. Erbij staan en mijn kinderen zien lijden, was het ergst wat ik ooit heb moeten meemaken. Het was verdriet om kapot aan te gaan.” 

Nieuwe vreugde

© Gianni Ferrari / Getty Images

Het was volgens Birgitta een zware klap voor de familie. Dat Hubertus en Maria eroverheen zijn gekomen, is mede te danken aan adoptiedochter prinses Vivi (7) waar zowel het stel als oma Birgitta zielsveel van houdt en die regelmatig bij haar logeert. “Het is niet makkelijk voor hem geweest, maar ze zijn heel moedig en daar bewonder ik hen om,” aldus de prinses, die haar 80ste verjaardag in Zweden ↓ vierde.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Ian Gavan / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook