Prinses Charlene: ‘Ik heb jaren in angst geleefd’

De officiële biografie van Charlene skipt gemakshalve een vervelende periode in het leven van de prinses van Monaco...

Lees ook

De officiële biografie van Charlene skipt gemakshalve een vervelende periode in het leven van de prinses van Monaco. Maar nu vertelt ze zelf wat ze heeft meegemaakt, toen ze een jaar of tien was.

Charlene werd te vroeg geboren tijdens de bloedige burgeroorlog in het toenmalige Rhodesië, tegenwoordig Zimbabwe. Op de vlucht voor het geweld ruilden haar ouders Michael en Lynette hun comfortabele leven in Bulawayo in voor bittere armoede in Benoni, Zuid-Afrika. Er zijn bijna geen foto’s van Charlene als klein meisje. Alles wat ze moesten achterlaten, waaronder de fotoalbums, is verbrand. Het trok een wissel op haar en haar broers: “We hebben jaren in angst geleefd. Dat hoorde bij ons leven.” 

Armoede

© Princess Charlene / Palais Princier   

In Benoni was het niet veel beter. “In het begin kwam het regelmatig voor dat we geen stroom hadden, omdat we de rekening niet konden betalen,” zegt Charlene in Paris Match. “Mijn vader had twee banen. Al mijn kleding was tweedehands en werd daarna door mijn nichtjes afgedragen. Ik weet hoe het is om urenlang door de regen naar school en weer naar huis te lopen terwijl je wordt opgevreten door de vliegen. Ik heb altijd mijn bord moeten leegeten, uit respect voor de mensen die niet ver van ons honger leden. Verspilling van voedsel en water was heiligschennis.” Dit is een van de weinig foto’s die ze nog heeft uit haar babytijd. 

Op de vlucht  

© Princess Charlene / Palais Princier   

Veilig was ook Benoni allerminst. Toen een vriend van de familie in 1999 in zijn Jeep werd aangehouden en ter plekke werd geëxecuteerd, sloeg de angst bij de Wittstocks toe. Ze pakten weer hun spullen en vluchtten verder, ditmaal naar Johannesburg. “Daar werd ik geconfronteerd met rassenscheiding,” zegt ze. “Ik werd gescheiden van de andere kinderen. Ik was getuige van het onrecht en de ongelijkheid waar kinderen ongevraagd mee werden opgezadeld. Ik ben er trots op dat ik tegenwoordig behoor tot een prinsdom dat de strijd voor de rechten van kinderen prioriteit maakt.” Het jongetje in het midden op de foto is Charlene’s broertje Gareth.

Mini-Monaco’s

© Palais Princier   

In Paris Match zegt de prinses dat ze ontzettend blij is dat haar tweeling prins Jacques en prinses Gabriella (2) iets dergelijks bespaard blijft. “Ze zijn het belangrijkste in mijn leven. Ze hebben het onvoorstelbare geluk dat ze zich veilig kunnen voelen. Het is onmogelijk om niet gelukkig te zijn als ik ze ’s morgens weer zie. En het levert me altijd hoofdbrekens op wie ik als eerste moet knuffelen. Het is zwaar om een tweeling te hebben, omdat ze weliswaar even oud zijn, maar ieder heel andere gevoelens en behoeften hebben. Maar het is ook heerlijk.”

Facetime

© Palais Princier   

Charlene is van plan hen ooit mee te nemen om hen Zimbabwe en Zuid-Afrika, en die kant van haar leven te laten zien. “Maar dan moeten ze wat ouder zijn, zodat ze het kunnen begrijpen.” Het blad vergezelde haar op een werkbezoek aan India. Hier Facetime’d de prinses even vanuit New Delhi met dochter Gabriella.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Pascal Le Segretain / Getty Images  

Laatste nieuws

Zie ook