Lord Snowdon: De foute ex van prinses Margaret

Fotograaf en filmmaker Antony Charles Robert Armstrong-Jones was de man waar prinses Margaret in 1960 naar uitweek toen ze van het hof niet met haar grote liefde Group Captain Pete Townsend mocht trouwen.

Fotograaf en filmmaker Antony Charles Robert Armstrong-Jones was de man naar wie prinses Margaret in 1960 uitweek toen ze van het hof niet met haar grote liefde Group Captain Pete Townsend mocht trouwen.

Bij hun huwelijk kreeg hij de titel Lord Snowdon. Samen kregen ze twee kinderen: David Armstrong-Jones (ook bekend als burggraaf Linley, op de foto uit 1961 is hij net geboren) en lady Sarah Armstrong-Jones, tegenwoordig beter bekend als lady Sarah Chatto. Rechts staat de Queen Mum, de moeder van prinses Margaret en de huidige Queen. 

Flamboyante man

Op het huwelijk lag weinig zegen. De prinses hield van feestjes die tot diep in de nacht duurden. En Antony (hij overleed in 2017) was schaamteloos promiscue: een vriend vatte het ooit samen als 'Als het beweegt, zal hij het pakken'. Volgens de meisjes waar hij mee werkte was Lord Snowdon gay of biseksueel. Zelf zei hij: "Ik ben nooit verliefd geworden op jongens, een paar jongens wel op mij."

Royal & gay

Uit de biografie van binnenhuisarchitect Nicholas Haslem blijkt echter dat hij een affaire met Antony had voor die trouwde met Margaret. Armstrong Jones zou ook een affaire hebben gehad met Tom Parr, eveneens een binnenhuisarchitect. Tijdens hun huwelijk bleef Lord Snowdon werken, wat hem soms maanden gescheiden hield van Margaret, tot hun beider tevredenheid.

Haatbriefjes

Hun breuk nam zestien jaar in beslag, aangevuurd door drugs, alcohol en bizar gedrag van beide partijen. Zo liet Lord Snowdon (hier met David en pasgeboren Sarah in 1964) in boeken onaardige lijstjes voor prinses Margaret achter met daarop: 'Tien redenen waarom ik je haat'. De prinses beëindigde uiteindelijk het huwelijk in 1978, door een affaire met Roddy Llewellyn te beginnen.  

Chronisch ontrouw

Gek genoeg hebben de Windsors Snowdon (hier rechts) nooit laten vallen. Ook na zijn scheiding van Margaret was hij nog welkom en fotografeerde hij zijn ex-familieleden regelmatig. Lord Snowdon hertrouwde hetzelfde jaar met Lucy Mary Lindsay-Hogg, met wie hij in 1979 nog een dochter kreeg: lady Frances. Tijdens hun huwelijk had hij 20 jaar een affaire met Ann Hills, een journaliste die in 1996 zelfmoord pleegde. Het huwelijk met Lucy liep in 2000 stuk, toen bekend werd dat hij buitenechtelijke zoon Jasper had verwekt bij Melanie Cable-Alexander, een redacteur van Country Life. Hij had ook al buitenechtelijke dochter Polly, die drie weken na zijn huwelijk met Margaret werd geboren. Zo kleurrijk maken ze royals tegenwoordig niet meer…

 

BEELD: ANP, GETTY IMAGES, BSR AGENCY

Laatste nieuws