Prinses Mette Marit schrijft emotionele open brief

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen heeft een emotionele open brief geschreven met het verzoek aan de media om haar o...

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen heeft een emotionele open brief geschreven met het verzoek aan de media om haar oudste zoon voortaan met rust te laten.

Marius Høiby is vandaag 20 jaar geworden. Je ziet hem hier met op de voorgrond zijn halfzusje prinses Ingrid Alexandra en zijn moeder. Marius is de zoon uit een eerdere relatie van Mette-Marit met Morten Borg en gaat Business Administration studeren in Californië. ‘Hij verlangt naar een leven buiten de publieke belangstelling en zal geen officiële verplichtingen meer namens de Noorse koninklijke familie doen,’ luidt het officiële statement. Hij zal nog wel aanwezig zijn bij familieaangelegenheden. Marius heeft inmiddels ook zijn foto en korte bio laten verwijderen van de website van het Noorse hof. 

Blond jochie

2000 © ANP

Marius is geen lid van het Koninklijk Huis, maar was wel vaak van de partij bij de Nationale Feestdag of festiviteiten rond de familie. Hij was nog maar een kleuter toen zijn moeder in 2001 met kroonprins Haakon trouwde en heeft Haakon altijd als vaderfiguur gezien. Ook koning Harald en koningin Sonja hebben hem vanaf het begin beschouwd en behandeld als een van hun eigen kleinkinderen. 

Gewoon burger

2007 © ANP

Kroonprinses Mette-Marit reageert in haar open brief begripvol op het besluit van haar zoon (hier met halfzusje prinses Ingrid Alexandra en halfbroer prins Sverre in 2007) en bekritiseert de Noorse pers omdat de media hem onder druk zouden hebben gezet. “NRK TV nieuws volgde ons als we in Frogner Park aan het spelen waren. Marius was toen drie. Niemand zou dat nu een kind nog aandoen,” schrijft ze. “Marius heeft altijd een moeilijk te definiëren rol gehad. Maar hij is en blijft een buitengewoon belangrijk deel van ons leven. Hij zou geen publieke rol moeten hoeven vervullen, hij is een gewoon burger. Hij wil ook geen publieke rol.” 

Marius exit

2016 © ANP

“Mijn taak als moeder is de verantwoordelijkheid serieus te nemen die ik precies twintig jaar geleden kreeg in het Aker Hospital,” schrijft de kroonprinses. “Daarom wil ik nu aan de Noorse media vragen om hem toe te staan zich in alle rust te kunnen richten op wat hij wil doen. Om die reden heeft hij gekozen voor een studie in het buitenland. Hij gaat de wijde wereld in, een zeldzaam mooie jonge man, met een open houding. Als moeder zou ik niet trotser kunnen zijn. En tegen alle andere twintigjarigen zou ik willen zeggen: ik ben zo trots en onder de indruk van jullie. Door mijn werk en alle contacten die ik door de jaren heen heb gehad met Marius’ vrienden en kennissen heb ik iets gezien van waar jullie voor staan. Ik wens jullie allemaal het beste.”

Naar USA

Marius heeft inmiddels via Instagram laten weten dat hij aan zijn nieuwe leven is begonnen met zijn vriendin Linn Helena.

Lees ook: 

Openingsfoto © Ragnar Singsaas / Getty Images

Laatste nieuws