Kijktip: de jonge jaren van Queen Victoria

Wie heeft genoten van The Crown kan vanaf vanavond zijn of haar hart ophalen aan het leven van Victoria, die ánde...

Lees ook

Wie heeft genoten van The Crown kan vanaf vanavond zijn of haar hart ophalen aan het leven van Victoria, die ándere legendarische Britse koningin.

De 8-delige serie brengt de beginjaren van de Britse koningin Victoria in de 19e eeuw in beeld. Na de dood van koning William IV erft zijn achttienjarige nichtje, Prinses Alexandrina Victoria van Kent, de troon. In een klap staat haar wereld op zijn kop: de standvastige Victoria wordt de machtigste vrouw van het enorme Britse rijk. Uiteindelijk werd zij de langst dienende monarch van Engeland (63 jaar en zeven maanden), totdat Elizabeth II enkele maanden geleden het record verbrak.

Uniek tijdperk  

© Victoria / ITV

De tijd waarin Victoria leefde en regeerde staat bekend als het Victoriaanse tijdperk. Dit was een periode waarin niet alleen in Engeland, maar in heel Europa de samenleving sterk veranderde door de opkomst van industrie en de trek van het platteland naar de steden. Hierdoor kreeg de adel stukje bij beetje minder macht. Omdat ze via familiebanden – negen kinderen die leuk trouwden – banden had met elk denkbaar koningshuis in Europa, kreeg de koningin de gevolgen van alle veranderingen op alle fronten mee. Het leverde haar de bijnaam ‘grootmoeder van Europa’ op. 

Jenna speelt Victoria 

© Victoria / ITV

Jenna Coleman (Doctor Who, Death Comes to Pemberley) zet een intrigerende versie neer van de veelbesproken koningin, die op jonge leeftijd al grote verantwoordelijkheden droeg. De serie verkent Victoria’s turbulente leven, maar bekijkt de gebeurtenissen ook door de ogen van het personeel ‘downstairs’.

Topacteurs

© Victoria / ITV

Jenna Coleman wordt bijgestaan door enkele gevestigde namen. Rufus Sewell ( ↑ Aurelio Zen, Parade’s End) speelt haar adviseur en vertrouweling premier Lord Melbourne en Tom Hughes (The Game, Silk) vertolkt de rol van Prins Albert.

Victoria, vanaf zaterdag 7 januari 2017, 20.20 uur op NPO 2

Laatste nieuws

Zie ook