Goud voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Morgen zijn prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven 50 jaar getrouwd. Hoe houden die twee het al zo lang met elka...

Lees ook

Morgen zijn prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven 50 jaar getrouwd. Hoe houden die twee het al zo lang met elkaar uit?

“Het is volgens mij belangrijk om je eigen dingen te blijven ondernemen,” zegt de prinses in een interview in Margriet. “Dan heb je wat om uit te wisselen.” Haar man beaamt dat en zegt dat je de moed moet hebben dingen te bespreken en bereid moet zijn je goede wil te tonen: “Weet dat je dingen goed kunt maken, je fouten kunt erkennen en een dikke zoen kunt geven. Bij ons heeft het gewerkt, wij vinden het na vijftig jaar nog steeds een vreugde om elkaar te zien.” 

Romantische muis

© André van der Heuvel / ANP

Margriet en Pieter leerden elkaar kennen bij wederzijdse kennissen in hun Leidse studententijd. Er was een klik, Margriet nodigde hem uit voor een diner: “Dat hoorde erbij in die tijd.” Pieter besloot haar meteen op de proef te stellen door haar een doos chocolade te schenken, waarin geen chocolade maar een levende muis zat. “Ik wilde haar nog eens zien, maar had geen enkel alibi,” zegt hij. “Zo kon ik nog eens terugkomen om te vragen hoe het met de muis ging.” 

Strenge Oranjes

© André van der Heuvel / ANP

Hun verkeringstijd was één grote verkleedpartij waarbij Margriet zich steeds met een andere pruik tooide om ongemerkt met haar vriend naar de bioscoop te kunnen. Hij vond haar ‘opvallend opgewekt en aardig’, zij vond de onconventionele corpsbal heel grappig: “Mijn man doen alles net even anders dan de anderen.” Aan hun stiekeme dates kwam een einde aan toen de Oranjes lucht kregen van de liefde. En weinig enthousiast waren over het feit dat de prinses verliefd was op een burger. “We mochten elkaar niet zomaar meer zien,” zegt Pieter in Margriet. “Alleen op zondag onder toezicht theedrinken.” 

Doorzetters 

Caption

Het was een hele beproeving waarvan de prinses achteraf zegt dat het een goede basis voor hun huwelijk was. “Dat we het onder die omstandigheden volhielden, had te maken met onze verliefdheid. We waren ervan overtuigd dat we met elkaar wilden trouwen en hadden daar alles voor over.”

Bruidstraditie

Caption

En wat gaan de jubilarissen morgen doen? Ze hebben een heel grappige traditie om hun trouwdag te vieren. Ze nodigden hun bruidspersoneel uit en bij het diner trekt de prinses haar trouwjurk uit 1967 weer aan (hij is slechts één keer vermaakt, waarbij de japon werd ingenomen) en Van Vollenhoven zijn uniform van de Koninklijke Luchtmacht. Leukste bruidstraditie ooit! 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Anko Stoffels / RVD

 

Laatste nieuws

Zie ook