Prins Joachim, zijn huisspook en andere behekste paleizen

Eerder deze week meldde koningin Silvia al dat het spookte op Drottningholm. En dat is niet het enige paleis waar rare d...

Lees ook

Vorig jaar meldde koningin Silvia al dat het spookte op Drottningholm. En dat is niet het enige paleis waar rare dingen gebeuren: prins Joachim vreest de Kwaadaardige Gravin.

Prins Joachim van Denemarken, hier met zijn tweede vrouw prinses Marie, verhuisde twee jaar geleden opgelucht van Jutland naar een villa in een voorstad van Kopenhagen. Reden: het spookt in zijn residentie Kasteel Schackenborg. "Ik ben er vrij zeker van dat het de Kwaadaardige Gravin is," zegt hij. "Dat was de echtgenote van de derde eigenaar van het kasteel. Het is geen prettige gedachte." 

Dolende dames

© Ekstra Bladet

Volgens de legende bond de Kwaadaardige Gravin, ook bekend als de Witte Dame, haar luie keukenmeid vast op een stoel voor het fornuis voor ze zelf naar de kerk ging. Toen de gravin terugkeerde, was van de keukenmeid nog alleen het skelet over. Toen de gravin het touw losmaakte, rende het skelet de trap op waar het bovenaan uit elkaar viel. De gravin kwam er nooit meer overheen en doolt sindsdien sámen met de keukenmeid door de gangen van Schackenborg. De prins is niet de enige die hun aanwezigheid voelt, ook gasten, toeristen (het kasteel is af en toe geopend voor het publiek) en vooral kinderen hebben het over een vrouw die er niet echt is. 

Seances op Noordeinde

© Geschiedenisbeleven.nl

In Nederland blijken spoken schaars te zijn (of de Oranjes hebben het er gewoon liever niet over, daar willen we vanaf zijn). Toch zou Paleis Noordeinde een klopgeest hebben. Sophie van Württemberg ↑ de echtgenote van koning Willem III (1817-1890), was erg ongelukkig met haar man. Wat niet vreemd is, gezien zijn bijnaam Koning Gorilla. Sophie was erg geïnteresseerd in spiritisme en nodigde Daniel Dunglas Home, de beroemdste spiritist van de 19e eeuw, uit voor seances. De laatste was in de kamer van haar overleden zoontje Maurits, waar zijn speelgoed nog lag. 'De deelnemers zitten rond een tafel. Al snel zien ze hoe een zijden zakdoek zich verheft van de tafel en voor hen langs zweeft, als vastgehouden door een onzichtbare hand," meldt geschiedenisbeleven.nl. 

Maurits' geest

© ANP

'Een zware gouden bel maakt eenzelfde luchtreis,' aldus geschiedenisbeleven.nl. 'Even later laat een klopgeest zich horen. De deelnemers roepen de letters van het alfabet af en bij bepaalde letters geeft de klopgeest een klop. Zo worden er namen en zinnen gevormd. Welke zinnen er door de ‘geesten’ precies gevormd worden, is helaas niet door de aanwezigen overgeleverd. Op het hoogtepunt van de seance voelt Sophie een koude hand die haar vinger vastgrijpt, een hand waar geen lichaam aan vast zit. Kan dit de gematerialiseerde geestenhand van haar overleden zoontje zijn? Home maakt eruit op op dat de geest van Maurits nog steeds in het paleis aanwezig is. De koningin is enorm ontroerd en schenkt Hume een ring met saffieren en diamanten en een vel papier met de tekst 'Met dankbaarheid zal ik steeds blijven denken aan de seance met de heer Home. Sophie.' Ze schrijft hier later over: “Dit behoort werkelijk tot de meest bijzondere ervaringen van mijn leven." 

Buckingham Palace

© Homes & Property

Bij Buckingham Palace wordt een terras aan de achterkant van het paleis onveilig gemaakt door een monnik in ketenen in een bruine pij. Hij zou nog stammen uit de tijd dat er op die plek een klooster stond. De monnik zou daar zijn gestorven in een strafcel. In het paleis zelf waart de geest van Major John Gwynne rond. Dat was de privésecretaris van koning Edward VII. Na de scheiding van zijn vrouw werd hij verstoten door de high society en pleegde zelfmoord in zijn kantoor op de eerste verdieping. 

Balmoral Castle

1960 © ANP

De Schotse privéresidentie ↑ van de Queen telt meerdere geesten, waarvan John Brown de bekendste is. Hij was in dienst bij koningin Victoria en die twee zouden verliefd op elkaar zijn geweest. Het verhaal is in 1997 verfilmd als Mrs. Brown, met Judi Dench en Billy Connelly. Op de foto hieronder ↓ de échte John en Queen, in 1868. John wordt altijd in de gangen gespot, in een kilt. De Queen 'ervaart zijn aanwezigheid' ook elders in het kasteel.

1868 © ANP

Sandringham House

© Norfolk Tours

Prins Charles had het in de jaren tachtig al over onverklaarbare koude luchtstromen. Er is een klok waarvan de wijzers hun eigen gang gaan, boeken vallen er spontaan uit de kast en lampen gaan op eigen gelegenheid aan en uit. Daarnaast klinken er voetstappen en het geluid van iemand die moeilijk ademhaalt. Dat zou George VI, de vader van de Queen zijn, die er stierf aan longkanker. Niet één van de Windsors heeft zich er ooit door laten verjagen, #dapper.   

Windsor Castle

© ANP

Het lievelingskasteel van de Queen is het meest behekste kasteel ooit: er dolen meer dan 25 spoken rond in Windsor Castle. De beroemdste geest is die van Elizabeth I (1533-1603). Ze is meerdere keren gezien door verschillende leden van de koninklijke familie, waaronder haar naamgenoot Elizabeth II en haar zusje prinses Margaret. Ze duikt meestal op in de bibliotheek, haar voetstappen kunnen worden gehoord op de houten planken, voor haar welbekende verschijning vaag zichtbaar wordt. Ook de geest van George III heeft een voorkeur voor de bibliotheek. Hij kijkt er verlangend uit het raam de tuin in. George zat tijdens zijn perioden van waanzin vaak maandenlang opgesloten in deze ruimte. Henry VIII hobbelt rond in wat vroeger het klooster was: zijn voetstap is te herkennen aan zijn manke tred, veroorzaakt door een zwerend been. Het lijkt ons niet iets om in een makelaarsadvertentie te vermelden. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © BT

Laatste nieuws

Zie ook