Oranjes: de mooiste foto’s van 2016!

Voor de Oranjes was 2016 een relatief rustig jaar. Willem-Alexander dreigt een mateloos populaire koning te worden. En M...

Lees ook

Voor de Oranjes was 2016 een relatief rustig jaar. Willem-Alexander dreigt een mateloos populaire koning te worden. En Máxima hield naast haar vele werkbezoeken en VN-activiteiten de glamourfactor in stand: dit is wat ons betreft de Oranjefoto van het Jaar.

Koningsdag verliep naar wens, er viel wat te juichen in Rio én er viel wat te shoppen tijdens het staatsbezoek downunder. Maar er was gelukkig geen groot verdriet. Wel was er – en dat hoort net zo bij het koningshuis als het vaandel en de Appeltjes van Oranje – eindeloos Gedoe Over Geld.

Over verbouwingen, over de idiote onderhoudskosten van de Draeck en over de aankoop van een nieuw regeringsvliegtuig. Over de kloeke aanstaande toelage van prinses Amalia. Over de belastingcompensatie die de Oranjes al sinds de jaren zeventig krijgen (hulde aan RTL-verslaggever Roel Geeraedts die dit boven water kreeg!). En over prinses Margriet, die enorm gepikeerd was dat Paleis Het Loo niet werd gesloten, zodat ze met haar gezin ongestoord kon zwemmen in de paleisvijvers. As you do. Een overzicht, met de mooiste foto’s van 2016.    

H.M. High Five

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

De koning opende van álles, altijd goed in het pak en altijd met de gave zelfs de zenuwachtigste burger op zijn of haar gemak te stellen. Daarnaast ontving hij vele ambassadeurs en diplomaten, in jacquet. Promootte hij in Rio Nederland met redelijk briljante humorEn was hij – core business – veelvuldig in het land. Waar hij nooit te beroerd was om even te poseren voor een selfie en desnoods reuze efficiënt dubbel high-five’de. Hij is inmiddels 1340 dagen koning der Nederlanden. En het lijkt alsof hij het altijd al is geweest.  

Lachen in Lech

© Robin Utrecht / ANP

In de koninklijke familie zijn de mannen ver in de minderheid. Dus toen tijdens het fotomoment in Lech het verzoek kwam om Máxima even met haar dochters te laten poseren, pakten de mannen ook hun momentje. Willem-Alexander, zijn broer Constantijn en diens zoon Claus-Casimir houden hier de Factor Testosteron hoog. Later viel er overigens minder te lachen, toen prinses Alexia tijdens het skiën haar been brak. Gelukkig herstelde ze goed en was ze zonder gips of kruk present op… 

Koningsdag Zwolle  

© Andreas Rentz / ANP

Het was ijzig koud, er was een Paraplu Plan, er werd gehiphopt, Typhoon trad op en de prinsessen gaven hun eerste interview – geslaagde dag, alleen al om Alexia’s geweldige whatever-wuif. Die we best begrijpen, want Koningsdag aan de ándere kant van het hek moet een bevreemdende ervaring zijn als je tien bent. Maar toch: Oranje Star Potential.  

Máxima werd 45

© Remko de Waal / ANP

Koningin Máxima reisde wat af in het kader van de Inclusive Finance, maar we werden ook overstelpt met foto’s van aangekondigde en anonieme bezoeken aan scholen, maatschappelijke instanties en buurtcentra – lui is ze niet. In april was er pijnlijk momentje met een Claes Iversen jas dat in de categorie Beetje Dom valt. En net voor de zomervakantie hield ze een stevige hersenschudding over aan een valpartij. In de tweede helft van het jaar zat ze weer helemaal in haar groove. En stond ze als vertrouwd áán, tijdens het staatsbezoek in Australië en het inkomende staatsbezoek van de Belgen. We kiezen voor deze foto, genomen in het altijd exotische Ootmarsum. Ze had nog zó het advies gekregen om geen hakken aan te trekken. Uiteraard trok ze wél de stoute schoenen aan om op 7 cm hoge pumps over enge plankjes in het Springendal te wiebelen. Dan is het fijn een steuntje aan je echtgenoot te hebben. Ook al heeft die hier de blik van een oerhollandse man die niet begrijpt dat mooie schoenen soms voor praktisch gaan, #plaatje!  

Team Oranje in Rio

© Pascal Le Segretain / Getty Images

De medailleberg mocht dan een beetje tegenvallen, Team Oranje baalde en straalde er niet minder om. Prinses Amalia lijkt al net zo sportgek als haar vader te zijn. En Máxima viert een punt van de hockeyvrouwen met een knuffel. Leuk dat ze zo zichzelf durven te zijn. 

Mabel straalde weer

© PPE Agency

Niemand die we meer plezier in haar leven gunnen dan prinses Mabel die dit jaar aanzienlijk meer in beeld kwam dan in de jaren na de dood van haar man, prins Friso. Ze kan haar idealistische ei kwijt in haar nieuwe functie als aanjager van Girls, Not Brides. Haar Viktor & Rolf trouwjurk was het klapstuk van een tentoonstelling in Australië. En bij uitreiking van de Prins Claus Prijs was ze voor de verandering in vrolijk roze gekleed. Het stond haar goed. 

Laurentien werd 50

© Andreas Rentz / ANP

Aardig, benaderbaar, het lef om in een maliënkolder naar Prinsjesdag te komen, gotta love prinses Laurentien. Ze zat niet met de mijlpaal van 50 worden: “Ik vind het wel grappig om vijftig te worden. Ik kijk er ook wel naar uit,” zei ze in Blauw Bloed, waar ze zichzelf omschreef als ‘een energieke vijftiger’. “Het gaat er vooral om hoe ga ik mijn leven inrichten en wat ga ik doen en waar kan ik impact maken nadat ik vijftig ben.” 

Beatrix’ hippe stok

© Lex van Lieshout / ANP

Na haar knieoperatie liep prinses Beatrix voor extra ondersteuning met een stok. En niet zomaar een degelijk wandelgeval, het was een opmerkelijk funky hulpmiddel waarmee de Grande Dame van humor getuigde. Ook heel grappig was dat ze al snel weer zonder kon en de stok toen als een soort royal accessoire met zich meedroeg. Alsof het moest van de dokter, maar ze het echt totale onzin vond, #ironlady.  

Rustmomentje

© Frans van Beek / ANP

We hebben geen idee waar prinses Ariane hier mee bezig is. De foto is genomen op Koningsdag, het was een gekkenhuis en toch zag ze kans even een dingetje voor zichzelf te doen. Mooi plaatje, leuk meisje. En we hebben nu eenmaal een zwak voor flamingo’s. 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Laatste nieuws

Zie ook