Brief aan koningin Máxima: ‘Ik kan mijn kinderen geen eten meer geven’

Het leven van een koningin bestaat niet alleen uit tiara's en het doorknippen van lintjes. Koningin Máxima is nie...

Lees ook

Het leven van een koningin bestaat niet alleen uit tiara’s en het doorknippen van lintjes. Koningin Máxima is niet alleen werkzaam voor de Verenigde Naties en het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, maar ook een steun voor het volk. Jaarlijks krijgt Máxima brieven van wanhopige burgers, waaronder Angelique. 

“Lieve Máxima, al meer dan een jaar wil ik u schrijven, maar vind het ook een beetje gênant,” begint de brief van Angelique (niet haar echte naam) aan Máxima. Angelique is een alleenstaande moeder van drie kinderen en zag geen andere uitweg dan een brief schrijven aan de koningin. Ze raakte twee jaar geleden haar baan kwijt en zit sindsdien in de schulden. Angelique wilde geen klaagbrief sturen, maar een oprecht verhaal overbrengen.

“De rode draad in mijn leven is liefde (geven) en tekort aan geld. Mijn passie en missie is de medemens helpen en mijn eigen praktijk opzetten. Ik heb alleen steeds meer schulden. Ik heb anderhalf jaar geen kleren meer kunnen kopen. Ik klaag niet, want ik ben heel dankbaar en gelukkig met wat er wel is. Maar het ergste vind ik dat ik regelmatig honger heb. Zelf kan ik daar wel tegen, maar dat je je eigen kinderen niet genoeg eten kun geven, daar bloedt mijn hart van,” staat er in de brief. 

Willem-Alexander en Máxima krijgen elk jaar tussen de 3.000 tot 5.500 brieven. Er wordt regelmatig om geld gevraagd in de brieven. Geld ontvangen de briefschrijvers niet, net als een antwoord van de koning of koningin. De brieven worden doorgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken en vaak uitgebreid beantwoord, met tips om een betere financiële situatie te krijgen. Angelique kreeg een brief terug van staatssecretaris Jetta Klijnsma. “Dat ze je verhaal serieus nemen en dat er naar je probleem gekeken wordt, doet zoveel goed,” aldus Angelique.

Lees ook: 

Beeld: ANP | Bron: RTL Nieuws

Laatste nieuws

Zie ook