Dubbel feest voor Silvia van Zweden

Voor koningin Silvia van Zweden (73) is het een lang feestweekend. Vandaag is ze jarig en dat feestje rolt naadloos door...

Lees ook

Voor koningin Silvia van Zweden (73) is het een lang feestweekend. Vandaag is ze jarig en dat feestje rolt naadloos door in het kerstweekend.

Alle kinderen en kleinkinderen zijn van de partij. Als ode aan Silvia’s Duitse achtergrond is er een gigantische ‘Weihnachtsstollen’, oftewel een kerststol die is doordrenkt met brandewijn. En als knipoog naar Zweden is er ook altijd ‘lutefisk’, een visgerecht in gelatine (ieuw?). En een kerstboom natuurlijk, zodat ze op vrijwel al haar verjaardagsfoto’s tussen de ballen zit. Blader even mee door haar fotoalbum, voor kiekjes van haar allereerste kerstfeesten als koningin.  

1978: jonge moeder  

© Getty Images  

Kroonprinses Victoria is hier anderhalf jaar en Silvia is idolaat van haar dochter, die ze veel belangrijker vindt dan haar 35ste verjaardag. “Ik vind alles leuk aan haar en aan moeder zijn,” zei ze in een interview. “Het is het beste wat me ooit is overkomen. Victoria is een heel lief, heel pittig meisje.” Dat hertje en die kabouter mogen dus wel uitkijken. 

1979: baby erbij!

© Getty Images  

Hier heeft koningin Silvia een momentje met prins Carl Philip, hier zeven maanden. De boom is klassiek jaren zeventig: zilver, sober, Nordic avant la lettre. De verjaardag was een familiefeestje, echtgenoot Carl Gustaf nam haar later op de dag mee uit eten. It’s good to have nanny’s.  

1981: Bazige Victoria

© Getty Images  

Kroonprinses Victoria is een typisch oudste kind die het altijd graag even mag regelen. Broer Carl Philip kijkt hier nog ademloos toe. 

1983: Madeleine

© New My Royals

Jongste dochter prinses Madeleine is het oogappeltje van haar moeder. De Zweden zijn zuinig op hun spullen: 32 jaar later droeg Madeleine’s dochter Leonore dit kerstjurkje, #cute!  

1990: kerststukjes maken

© ANP

Silvia maakt hier kerststukjes met Victoria (13). Het is de laatste kerstfoto die er van het gezin is vrijgegeven, daarna hielden ze de festiviteiten voor zichzelf, zoals dat ook gebruikelijk is voor Silvia’s verjaardag. Grattis på födelsedagen, drottning Silvia!

Lees ook:  

Openingsbeeld © Kungahuset.se

Laatste nieuws

Zie ook