Wil je schaatsen als een echte prinses?

Vanaf 17 december is museum Paleis Het Loo drie weken lang ‘Winterpaleis Het Loo’, met koninklijk gedekte ta...

Lees ook

Vanaf 17 december is museum Paleis Het Loo drie weken lang ‘Winterpaleis Het Loo’, met koninklijk gedekte tafels, stijlkamers in kerstsfeer én een royal ijsbaan.

In het paleis zijn koninklijk gedekte tafels te zien, met dit jaar als topstuk de gedekte tafel van Willem II en Anna Paulowna in de Audiëntiezaal, dankzij bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen. Koningin Máxima opende de tentoonstelling eerder dit jaar. Uiteraard zijn er dit jaar ook traditioneel opgetuigde kerstbomen, handgemaakte groenversiering én een ijsbaan op het Stallenplein te vinden. 

Winterweelde

Koning Willem II en zijn Russische echtgenote koningin Anna Paulowna voerden een uitbundige hofhouding met diners en bals. In aansluiting op de expositie ‘Anna Paulowna, kleurrijke koningin’ wordt in de Audiëntiezaal de tafel gedekt met Russisch porselein, glaswerk en verguld zilveren tafelstukken door Willem II besteld in Engeland. Ook in de zitkamer van Willem II zijn de gedekte tafel en de kerstboom in Russische sfeer aangekleed. 

© M. Elsevier-Stokmans / Paleis Het Loo

Kerst op Het Loo

© Hesmerg / Paleis Het Loo

Traditioneel versierde kerstbomen, handgemaakte groenversiering en een échte ijsbaan op het Stallenplein maken het Winterpaleis compleet. In de Koetshuizen staan rijtuigen, sleden en auto’s, zoals gebruikt door de Oranjes. Tijdens de kerstvakantie zijn er ook speciale kinderactiviteiten en de restaurants bieden een toepasselijke winterse menukaart. 

Pauw of zwaan?

© Paleis Het Loo

Bij een koninklijke tafel horen uiteraard ook servetten in een sierlijk gevouwen vorm. Van dinsdag 20 t/m donderdag 22 december zijn er ’s middags (om 13.00 – 14.00 uur en 14.30 – 15.30 uur) live demonstraties servet vouwen in de Oostvleugel van het paleis, door Hans Schuite. Alle informatie over de kerstactiviteiten vind je hier.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Laatste nieuws

Zie ook