Oranjes rukken massaal uit voor Prins Claus Prijs

Prins Constantijn reikte vandaag de jaarlijkse Grote Prins Claus Prijs uit in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. En daa...

Lees ook

Prins Constantijn reikte vandaag de jaarlijkse Grote Prins Claus Prijs uit in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. En daar was zo’n beetje zijn hele familie bij aanwezig.

De prijs, genoemd naar Constantijns vader, komt voort uit een fonds dat kunstenaars, denkers en organisaties steunt. Daarvoor moeten ze dan wel met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. De Oranjes hebben een warm plekje in hun hart voor de prijs, ook omdat die staat voor alles wat prins Claus – waar ze allemaal dol op waren – belangrijk vond.

Team Oranje 

© Lex van Lieshout / ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (in een ontwerp van Edouard Vermeulen van Natan) waren aanwezig bij de uitreiking van de prijzen. Ook present: prinses Beatrix die na haar knieoperatie inmiddels weer loopt als een kievit. Nu liep ze al veel eerder meer te zwaaien met haar stok dan dat ze erop steunde, dus cool

Pretty in pink 

© PPE Agency

Constantijns vrouw prinses Laurentien was natuurlijk ook van de partij, net als zijn schoonzus prinses Mabel. Beide dames waren in de stemming voor een tuniek en ze waren allebei beeldig, maar Mabel won, vanwege Beau Monde roze. Love! 

And the winner is…  

© Lex van Lieshout / ANP

Winnaar van dit jaar is een Thaise regisseur en filmmaker. Uit het rapport van de Prins Claus Prijzen Commissie 2016: “Apichatpong Weerasethakul wordt gelauwerd voor de visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk. Op subtiele en tegelijk krachtige manier weet hij de Thaise realiteit te onderzoeken en tot ver over de grenzen te laten doorklinken. […] Hij wordt gehuldigd als inspirerend voorbeeld voor anderen omdat hij onvoorwaardelijk trouw blijft aan zijn eigen visie en principes.” Toe maar. Van harte, mijnheer Weerasethakul! 

Lees ook: 

 Openingsfoto © Lex van Lieshout / ANP

Laatste nieuws

Zie ook