Wordt dit jongetje ooit keizer van Japan?

Zoals bekend is er in Japan een troonwissel in aantocht. Dat gaat nog even duren, maar het hof wil nu al graag alle opvo...

Lees ook

Zoals bekend is er in Japan een troonwissel in aantocht. Dat gaat nog even duren, maar het hof wil nu al graag alle opvolgingsopties zoveel mogelijk dichttimmeren. Dus komt prins Hisahito (10)  opeens meer in beeld dan ooit tevoren.  

Hisahito is het derde kind en de enige zoon van prins Fumihito van Akishino en prinses Kiko, en het jongste kleinkind van keizer Akihito. Zijn naam betekent ‘sereen en deugdzaam’, in intieme kring wordt hij Yuyu genoemd. Hisahito heeft twee oudere zussen: prinses Mako en prinses Kako. In 2006 was hij het eerste jongetje dat binnen de keizerlijke familie van Japan werd geboren sinds zijn vader in 1965. En omdat volgens de Japanse opvolgwet meisjes om onverklaarbare redenen geen keizerin mogen worden, is Hisahito nu derde in lijn van troonopvolger. 

Arme Aiko?

© Asahi Shimbun

Tenzij er een enorme moderniseringsslag wordt gemaakt door de regering en kroonprins Naruhito, die vermoedelijk in 2018 zijn vader zal opvolgen, wordt Naruhito’s enige kind – prinses Aiko – overgeslagen in de opvolging. En zal haar neefje Hisahito keizer worden. Dat klinkt onrechtvaardig, maar misschien is het voor Aiko wel een blessing in disguise. Ze zal meer vrijheid hebben, mogen studeren en binnen de beperkingen van het strenge Japanse hof min of meer een eigen leven kunnen hebben. Al zal het vast ook verwarrend en een beetje zuur zijn om straks als de dochter van de keizer op een zijspoor te worden geschoven.   

Op werkbezoek

© Asahi Shimbun

Voor Hisahito is het ook niet makkelijk, want sinds zijn opa heeft aangekondigd dat hij wil aftreden, is hij de gedoodverfde aanstaande kroonprins. En dat is te merken aan de gulheid waarmee Royal Household Agency, zeg maar het persbureau van de keizerlijke familie, opeens strooit met foto’s van de jonge keizerlijke hoogheid. Die ook meteen wordt ingezet bij werkbezoeken: hier legt hij met zijn ouders bloemen bij een monument voor de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki. 

Nog één jaar…

© Asahi Shimbun

Hisahito is de eerste keizerlijke royal die niet naar de Gakushuin School in Tokio gaat, maar naar de Ochanomizu University Elementary School, die als iets vrijzinniger bekend staat. Dat past bij de opvoeding van Fumihito en Kiko, die ook hun dochters de vrijheid hebben gegund om buiten de gebaande paden te studeren. Voor Hisahito is dat over als zijn opa met pensioen is: dan zal alles in zijn leven worden bepaald door Asahi Shimbun, het machtige Japanse hof. Nog één jaar min of meer gewoon, hij is niet echt te benijden…  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Asahi Shimbun

Laatste nieuws

Zie ook