Hieraan at de Queen zich als kind misselijk

In de nasleep van de dood van Margaret Rhodes, het nichtje en de beste vriendin van de Queen, komen heerlijke anekdotes...

Lees ook

In de nasleep van de dood van Margaret Rhodes, het nichtje en de beste vriendin van de Queen, komen heerlijke anekdotes bovendrijven over de jeugd van Elizabeth. 

Margaret werd door de Queen Mum beschouwd als haar ‘derde dochter’ omdat ze grotendeels opgroeide in de unieke wereld vol privileges van Buckingham Palace en Balmoral Castle. Daar hielden ze ‘ziekmakende wedstrijden‘ “wie het meeste bruine boterhammen met Golden Syrup (mierzoete pure rietsuikerstroop) op kon,” vertelde Rhodes (hier in het midden, rechts Elizabeth, links prinses Margaret) in haar memoires ‘The Final Curtsey’. “Mijn record stond op twaalf en ik won altijd met gemak, al is dat niet echt iets om trots op te zijn.” 

Paardenmeisjes

© Margaret Rhodes

Elizabeth en Margaret scheelden slechts tien maanden en speelden eindeloos met elkaar. “Elizabeth verzon het spelletje waarin we rond galoppeerden als elk denkbaar paard,” zegt Rhodes. “Karrenpaard, renpaard, circuspaard. En je moest er verplicht bij hinniken. Een ander spelletje was ‘catching happy days’ (fijne dagen vangen). Dan moest je bladeren opvangen die van de bomen dwarrelden. Er was een grammofoon, maar slechts één LP. Het was ‘Land of Hope and Glory’ of ‘Jerusalem’, dat weet ik niet meer. Maar we draaiden hem constant.” Later werden de nichtjes ook toegewijde hondenmoeders.

Rare adel

© Margaret Rhodes

Er werden ook buitengewoon excentrieke spelletjes gespeeld. “Soms was het onze beurt om naar de volwassenen te kijken,” zegt Margaret. “Een van hun favoriete spelletjes was ‘Are you there Moriarty?’ Dat ging om twee geblinddoekte mensen die naar elkaar riepen als ze op de grond lagen, waarbij ze hun tegenstander met een kussen probeerden te slaan, afgaande op het geluid. Als meisjes vonden we deze activiteiten buitengewoon curieus.” De spelletjes speelden zich hier af, rond Balmoral Castle. Waar de adel ook later onveranderd excentriek bleef  

Royal rebel

© Margaret Rhodes

‘Stoorzender’ in de vriendschap was prinses Margaret, die als jongste zusje van Elizabeth niet altijd kon meekomen, maar wel graag alle aandacht opeiste. “Ze hield ons ’s avonds vaak wakker,” zei Rhodes. “Dan lag ze in de slaapkamer naast die van ons ‘Old McDonalds had a Farm’ te zingen. Dat lied gáát maar door, met al die dierengeluiden in het refrein. Ik bad altijd dat ze zichzelf zou uitputten en in slaap zou vallen.” Ook later lagen de Margarets elkaar niet zo. “Ze was heel veeleisend,” zegt Rhodes. “Maar ook heel geestig. Ze heeft haar roeping in het cabaret gemist. Haar leven was goed beschouwd één grote onvervulde belofte. En ze had echt vreselijk pech met mannen, waaruit maar weer eens blijkt dat de Almachtige toch meestal de juiste mensen als eerste geboren laat worden.” #royalshade, #burn!

Stoelendans

Caption

Margaret Rhodes maakte slechts één keer mee dat Elizabeth op haar strepen ging staan. “Dat ging over van wie een houten stoel was doe voor de voordeur van Birkhall (een lodge op Balmoral),” zei Margaret. “Die claimde zij, als prinses. Ze wist toen al dat ze ooit koningin zou worden en accepteerde dat lot met een sterk plichtsgevoel. Al heb ik altijd het gevoel gehad dat ze hoopte nog een broertje te krijgen, zodat zij alsnog een eigen leven zou kunnen leiden, maar dat zat er jammer genoeg niet in.” Ook later bleef intussen Hare Majesteit buitengewoon bezitterig als het ging om haar favoriete zitplekken, als een soort Sheldon Cooper onder de Windsors. 

Op rantsoen

© Norman Parkinson Archive / Getty Images

Tijdens de oorlogsjaren moesten ook de royals op rantsoen. Koning George V, de vader van Elizabeth (hier rechts, links haar zus prinses Margaret), liet in de badkuipen een zwarte streep aanbrengen tot hoe hoog ze het water mochten laten komen. “Het menu werd aangevuld met gevogelte en wild,” zegt Margaret. “Het toetje was elke dag gewekte, gestoomde pruimen, uit de tuin.” Zowel de koning als de Queen Mum (midden) oefenden met revolvers, om een belager te kunnen neer schieten als die per parachute op het paleis zou landen en zou binnendringen. Dat gebeurde nooit, maar de Queen Mum schoot in de tuin van Buckingham Palace wel vele ratten dood, die vrij rondrenden nadat het paleis was gebombardeerd. En dat geeft toch een heel nieuw beeld van de Grande Dame die later altijd zo graag in etherische tule flaneerde en zich hier zo flatteus van een zacht filtertje liet bedienen.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Universal Images Group / Getty Images  

Laatste nieuws

Zie ook