Brekend: Thailand heeft een nieuwe koning

Kroonprins Maha Vajiralongkorn (64)  is door premier Gen Prayut Chan-Ocha van Thailand uitgeroepen tot koning Rama...

Lees ook

Kroonprins Maha Vajiralongkorn (64)  is door premier Gen Prayut Chan-Ocha van Thailand uitgeroepen tot koning Rama X van de Chakri Dynastie.

Huidige regent en ’tussenpaus’ Gen Prem Tinsulanonda leidde de premier en de voorzitter van het parlement en de Hoge Raad naar de Amabara Villa in het Dusit Paleis. Daar accepteerde Vajiralongkorn, vijftig dagen na de dood van zijn vader Bhumibo, het verzoek – een constitutionele formaliteit – om koning van Thailand te worden. “Ik stem in met de wensen van de wijlen koning, ten gunste van alle Thaise mensen,” zei hij. Vajiralongkorn is de tiende monarch in de Chakri Dynastie, die in 1872 werd opgericht. De vrouw die hem hier zo hartelijk de hand drukt is zijn zus, de mateloos populaire prinses Sirendhorn, van wie wordt verwacht dat ze haar playboybroer een beetje salonfähiger zal maken. 

Ceremonie

© Royal Household Bureau Thailand

De ceremonie was kort maar krachtig. Rama X zal door het leven gaan als Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Hier bewijst hij eer aan een portret van zijn vader. En alle hoogwaardigheidsbekleders zijn er beleefd bij gaan liggen. As you do.

Gouden microfoon

© Royal Household Bureau Thailand

Koning Maha Vajiralongkorn sprak heel kort voor zijn gouden microfoon en beloofde ‘goed te willen doen voor alle Thai.’ De troon mag er qua bling zijn en is alvast wat comfortabeler gemaakt met wat koninklijke kussentjes. 

Bye-bye Beieren 

De prins keerde een paar dagen geleden terug uit Duitsland, waar hij in de buurt van München woont, toen officieel was geworden dat hij het verzoek zou krijgen om het koningschap te accepteren. Hij was in gezelschap van zijn meest recente vrouw Suthida en zijn zoontje Dipangkorn, uit een eerder huwelijk. Voor zijn doen was Vajiralongkorn zedig gekleed, al ontbraken ook ditmaal de sportieve sandalen niet. 

Fijn filtertje

© Dario Pignatelli / Getty Images

Vajiralongkorn / Rama X is de enige zoon van de oktober overleden koning Bhumibol en was sinds 1972 kroonprins. Zijn daadwerkelijke kroning heeft pas plaats na de crematie van zijn vader en dat kan nog een jaar of zelfs jaren duren. In Thailand was men de hele dag druk bezig met portretten van de nieuwe vorst, die er op zijn officiële foto’s buitengewoon jong, fris en fruitig uitziet, met dank aan moderne technieken. In Thailand wordt de koning vereerd als een god.

Eenzaam? 

© Getty Images

Het zal voor Vajiralongkorn een hele verandering zijn, al getuigde hij in een interview met Dichan wel van realiteitszin.”Door mijn positie is de kans klein dat mensen mijn vriend worden of bij me in de buurt kunnen komen. Dit is normaal voor mensen in mijn positie. Ik wist dat het zo zou zijn. Ik ben niet eenzaam.”

Zwart schaap

De grootste uitdaging voor Rama X wordt zichzelf geliefd maken, wat niet zal meevallen na een groot deel van zijn leven voor controverse te hebben gezorgd. Toen Dichan hem vroeg hoe het is het zwarte schaap van de familie te zijn, reageerde hij verrassend filosofisch. “Soms hebben zwarte schapen ook voordelen,” zei Vajiralongkorn. “Ik kan dat niet genoeg benadrukken: zwarte schapen hebben ook voordelen. Soms laten ze anderen beter uitkomen. Voor anderen een zwart schaap zijn of als zwart schaap neergezet worden, helpt andere schapen die helemaal niet zo wit zijn toch wat witter te lijken.” De foto is een screenshot van zijn inhuldiging.

Simultane zegening

 

Tijdens de ceremonie werd het volkslied gespeeld en in Thaise boeddhistische tempels wereldwijd het ‘Jayamangala Gatha’ uitgesproken. Dat staat bekend als de ‘acht overwinningen en de zegening’ bezwering, waarbij op ceremoniële trommels wordt geslagen en klokken worden geluid. Alle tempels hadden – heel modern – de opdracht gegeven online af te stemmen op een livestream van de gezamenlijke Thaise zenders, om ook echt tegelijk de nieuwe koning te kunnen ‘inzingen’. 

Rolmodel

© Royal Household Bureau Thailand

De eerste beelden van de inhuldiging maken duidelijk dat de kersverse Majesteit zijn vader als rolmodel ziet. Of hij ook echt in de voetsporen van zijn vader kan treden en zijn eigen kleurrijke leven kan achterlaten, is een kwestie van afwachten.   

Lees ook: 

Openingsfoto © Thai Royal Household Agency / ANP

Laatste nieuws

Zie ook