‘Pak prins Laurent zijn toelage af’

Het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie ligt wel vaker dwars, maar is prins Laurent ditmaal nu echt te ve...

Lees ook

Het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie ligt wel vaker dwars, maar is prins Laurent ditmaal nu echt te ver gegaan?

De jongere broer van koning Filip had voor zijn onderhoud met de premier van Sri Lanka vorige maand geen toestemming gevraagd aan de minister van Buitenlandse Zaken, meldt persbureau Belga. En nu wordt er vanuit het parlement toch echt op aangedrongen om zijn dotatie (toelage) af te nemen ‘want voor 300.000 euro per jaar mag je verwachten dat een prins zich aan de regels houdt’. 

Ernstige ruzie

© Thierry Rooge / ANP

Het is niet voor het eerst dan de prins een uitglijder maakt en van zijn familie valt inmiddels weinig steun meer te verwachten. “De ruzie binnen onze koninklijke familie is véél ernstiger dan gedacht”, aldus royaltyspecialist Thierry Debels in TV-Familie. Kijk de prins zich hier links eens opzichtig distantiëren van de rest!

Geen feestje… 

Vorige week was het ‘feest van de dynastie’ waarbij het velen is opgevallen dat prins Laurent zich heel afzijdig hield van zijn familie. Aanwezig waren: Filip (56) en Mathilde (43), Koning Albert (82) en koningin Paola (79), prinses Astrid (54) en prins Lorenz (60), én prins Laurent (53). De royals begroetten elkaar hartelijk, maar bij Laurent kon er zelfs nog geen glimlach af. “Paola wou iets tegen haar zoon zeggen en greep hem bij de arm, maar Lauren trok vervolgens zijn arm bruut weg,” aldus Debels. “In de kerk wilde hij ook niet naast zijn familie gaan zitten, maar hij werd uiteindelijk verplicht. Paola zocht heel de tijd contact met hem, maar hij deed heel de tijd alsof zij niet bestond. Ook de pogingen van Astrid mislukte. Het paleis heeft hem zwaar onder druk moeten zetten om te komen. Hij heeft lang getwijfeld. Want hij is de nationale feestdag nog niet vergeten, toen werd hij als enige op een apart podium gezet.”

Kleutergedrag

En dát was wellicht weer vanwege Laurents rare streken, zoals de ijsjes voor zijn kinderen niet betalen. Of beter gezegd: doen alsof hij betaalt om slinks het 10 euro biljet weer bij zich te steken. Zo wordt het natuurlijk wel heel moeilijk om zijn toelage te kunnen houden. 

Vernederingen

© ANP

Pijnlijk dus, maar er is nog veel meer. Laurents gedrag zou het gevolg zijn van al veel vroeger, in zijn jeugd. “Hij heeft zich gedurende heel zijn jeugd een outsider gevoeld, en dat blijft door zijn hoofd spoken,” aldus royaltyspecialist Thierry Debels. “Laurent vergeet de vernederingen van Paola niet. Hij werd namelijk weggestopt in een pleeggezin, terwijl zijn echte moeder elke kans greep om hem te kwetsen met gemene opmerkingen. Laurent liep vroeger meermaals huilend weg, omdat Paola zo een gif uitspuwde op hem. En dat is zoveel jaar later, nog steeds een trauma. Hij heeft het moeilijk met het fake-gedrag van zijn moeder. Hij krijgt het niet verteerd.” Op de foto zit Laurent bij Paola op schoot, in het midden prinses Astrid, rechts de huidige koning Filip met zijn vader Albert. 

Dwarsligger

© ANP

Laurent kan dus duidelijk geen komedie spelen, maar of dat nu een reden is om alle koninklijke spelregels met voeten te treden? Als volwassen man mag toch ook enige zelfredzaamheid worden verwacht. De kritiek op zijn doen en laten is nog nooit zo groot geweest. Als hij zich niet aanpast, moet hij daar de consequenties van dragen, zo is de huidige teneur. Niet duidelijk is waar hij en zijn gezin – Laurent en Claire hebben drie kinderen – dan van moeten leven. De Belgische koninklijke familie is zeer rijk, vermoedelijk zouden die hem dan gaan onderhouden. Wat ons een moeizaam proces lijkt, gezien de actuele onderlinge verhoudingen. 

Uitkering weg?

© Dan Kitwood / Getty Images

Leden van de koninklijke familie moeten zich sinds november 2013 aan bepaalde gedragsregels houden. Daaronder valt dat ze voor contact met buitenlandse autoriteiten toestemming moeten vragen. België legde dat juist vast na een eerder incident met Laurent toen hij in 2011 naar Congo reisde terwijl hem dat was afgeraden. Verschillende parlementsleden willen nu dat premier Charles Michels een deel van Laurents dotatie inhoudt. We wensen onze favoriete relprins veel sterkte met vallen en opstaan.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook