Isabel van Braganza pakt haar tiara-momentje

Terwijl het Huis van Oranje deze week koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek hadden, zaten ook de Spanjaarden...

Terwijl het Huis van Oranje deze week koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek hadden, zaten ook de Spanjaarden bij de buren. En daar ging het er een stuk traditioneler aan toe.

Koning Felipe en koningin Letizia waren de gasten van president Marcela Rebelo de Sousa, als staatshoofden onder elkaar. Om die reden droeg Letizia geen tiara: die worden in het algemeen alleen opgepoetst als monarchen bij elkaar op bezoek gaan. Gelukkig konden we rekenen op Isabel, hertogin van Brangaza (50). Die zou onder andere omstandigheden nu koningin van Portugal zijn en liet zich deze buitenkans om eindelijk haar bling weer eens te luchten niet liet ontglippen. Op heur hoofdje een multifunctionele bloementiara die ook als collier kan worden gedragen, met bijbehorende diamanten oorhangers. That’s our girl! 

Leti in Herrera

© Carlos Alvarez / Getty Images

Isabel is de echtgenote van Duarte Pio (71), achterkleinzoon van koning Miguel I en sinds 1976 als hertog van Braganza de beoogd troonopvolger, ware het niet dat er geen troon meer is. En een andere tak van de familie al sinds 1828 deze inmiddels al 116 jaar fictieve status claimt: nergens wordt oud zeer zo gretig in stand gehouden als bij oude adel die zich tekort gedaan voelt. De president hield het staatsbanket in het paleis van de Braganzaatjes in Guimarães, die uiteraard zelf ook aanschoven. De ‘koning’ hield zelfs net als de president een toespraak. Letizia rukte uit in een zwart kanten Carolina Herrera, de oorbellen die ze voor haar huwelijk kreeg en een Cartier armband. 

Vergane glorie

© Christophe Karaba / ANP

Het Huis van Braganza was ooit een van de machtigste ter wereld. Het hoofd was keizer van Brazilië, koning van het Verenigd Koninklijk van Portugal, Brazilië en de Algarve en grossierde in hertogdommen, markizaten en graafschappen. In de 19de eeuw kwam daar een einde aan, Manuel II was de laatste koning van Portugal en vertrok na de revolutie van 1910 naar het buitenland. Omdat Portugal sindsdien een republiek is, hebben de Braganza’s geen rechten meer op de troon. Wel worden ze nog zeer gerespecteerd door met name de Franse, Duitse, Spaanse en Portugese adel. Hier zijn Duarte Pio en Isabel (mét pleister en blauwe plekken, oh dear) te gast bij de Luxemburgse royals. Dom Duarte werkt als een soort semi-officiële culturele en economische ambassadeur voor Portugal, Isabel wijdt zich aan goede doelen. 

Troonopvolger

© casarealportuguesa.org

Duarte Pio trouwde in 1995 met Isabel Inês de Catro Curvelo de Herédia, een Portugese zakenvrouw met ergens in de stamboom nog een vleugje lage adel. Ze kregen samen drie kinderen: Afonso, prins van Beira (20 en troonopvolger in naam), prinses Maria (19) en Dinis, hertog van Porto (16). 

Paleis Braganza

© Saiko3p / Shutterstock

Dit is het stulpje van de Braganza’s, waar het staatsbanket werd gehouden. Het Paleis van de Hertogen van Braganza ligt op de Monte Latito in een park en stamt uit 1420. Het is een typisch middeleeuws kasteel met een rechthoekige binnenplaats, galerijen, vier torens en een kapel aan de overkant van de entree. Het rijksmonument wordt opengesteld voor het publiek en is een officiële, zij het vrij Spartaanse residentie van de president. De hertog en zijn gezin wonen het grootste deel van het jaar in een redelijk bescheiden villa in Lissabon.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Carlos Alvarez / Getty Images

 

Laatste nieuws