A4 stilgelegd voor koning Filip en koningin Mathilde

Het staatsbezoek van het Belgische koningspaar denderde dinsdag gewoon door. En wel in een mate dat het verkeer op de A4...

Lees ook

Het staatsbezoek van het Belgische koningspaar denderde dinsdag gewoon door. En wel in een mate dat het verkeer op de A4 midden in de spits even geheel tot stilstand werd gebracht om koning Filip en Mathilde van Den Haag naar Amsterdam te vervoeren.

Je zou zeggen: ervaar tijdens zo’n staatsbezoek eens de nationale hobby van het Zinloos Stilstaan. Maar Mathilde en Filip moesten toch echt op tijd terug in het Paleis op de Dam zijn om zich om te kleden voor de contraprestatie. Het ging hier om een concert met onder meer het Nationaal Orkest van België en singer-songwriter Ozark Henry in het Muziekgebouw aan het IJ. De tweede avond van een staatsbezoek is altijd een stuk meer ontspannen dan de eerste met het staatsbanket, dus het gezelschap had er zin in.

Tutti-frutti!

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Máxima droeg een Valentino die ze ook al eens in Duitsland droeg en haar geliefde tutti-frutti collier. Ook Mathilde ging op herhaling, in een bordeaux japon van Jan Taminiau, in verband met de diplomatieke fashionmissie. Voor Willem-Alexander en Máxima is het eerste ‘inkomende’ staatsbezoek van een koning sinds Willem-Alexander in 2013 werd ingehuldigd. Als dit de toon zet voor de komende bezoeken, zijn onze inner fashionista’s een tikje droef over deze gemiste kans om nieuwe, spannende ontwerpen te laten zien. 

Het Volksbad  

On the bright side: het was vandaag de dag van de hilarische momenten. In Amstelveen spotte Mathilde bij het Cobramuseum een stel royaltyfans, maar werd door de begeleidende heren zo’n beetje de auto in gewuifd (‘We moeten op schema blijven!’), waar Máxima op dat moment al inzat. De wagen reed vervolgens een paar meter, waarop de Majesteiten vrolijk weer uitstapten voor een ‘volksbad’ zoals onze favoriete Belgische collega Wim Dehandschutter dat noemt. 

Stapje opzij 

Eerder rolden we ook al om van het lachen bij de aankomst op het Binnenhof. Ook daar waren veel fotografen verzameld. En hoewel het natuurlijk vooral om de kóningen draait, wilde de pers toch liever de koninginnen even samen vastleggen. Zodat Zijne Majesteit Willem-Alexander der Nederlanden heel zoet een stapje opzij deed om de dames te laten shinen, #gottalovetheguy.

Natan en Armani

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Máxima en Mathilde brachten eerder vandaag ook een werkbezoek aan Vitalis in Den Haag. Mathilde droeg een rode Armani met een hoed van Fabienne Delvigne, Máxima was in een geruite rok en een fluwelen top van Natan. Vitalis richt zich op persoonlijke begeleiding van kinderen van vijf tot achttien jaar die zich in een kwetsbare positie bevinden. De stichting werkt met vrijwilligers – maatjes –  die de kinderen wekelijks ontmoeten. 

‘Ik hou van u’

© Bart Maat / ANP

Hoe flamboyant de ‘Ollanders ook lijken in vergelijking met het Belgische koningspaar, de stellen kunnen het goed met elkaar vinden. Filip komt vooral in kleinere gezelschappen leuk los en werd bij het staatsbanket buitengewoon hartelijk toegesproken door koning Willem-Alexander. “Nederland boft met een buur als België” zei hij en noemde België “dat warmbloedige land waarin mensen zichzelf blijven zonder anderen hun plek te misgunnen, onnavolgbaar in zijn vindingrijkheid, onovertroffen in zijn levenskunst.” Ook zei de koning hartelijk: “Dit is ook een beetje uw paleis,” en verwees daarmee “naar de kennis, het kapitaal en de culturele inbreng van de tienduizenden immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden, die ruim vier eeuwen geleden hier naartoe kwamen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Laatste nieuws

Zie ook