Onderzoek: Zeuren maakt je gelukkig en sociaal

Het is te koud, je man heeft wéér niet gestofzuigd en je hebt het te druk op werk. We hebben allemaal een...

Het is te koud, je man heeft wéér niet gestofzuigd en je hebt het te druk op werk. We hebben allemaal een handje van zeuren. Hoewel zeurkousen niet bepaald een goed imago hebben, blijkt die irritante gewoonte tóch een positieve kant te hebben. Mensen die zeuren zijn namelijk gelukkig en sociaal! 

Als je weer eens de opmerking krijgt dat je niet zo moet zeuren, laat ze dit artikel dan maar eens lezen! Er is een reden dat een potje klagen heel fijn kan zijn. Jouw klaagzang is een manier om stoom af te blazen. Geen wonder dat je je een stuk beter voelt nadat je jouw ongenoegen hebt uitgesproken! 

Je voelt je niet alleen beter na het zeuren, het is ook een manier om met anderen te bonden. “Klagen verbindt mensen,” schrijft psycholoog/socioloog Wendy van Mieghem in haar boek De wijsheid achter emotie en gevoel. “Het is op een bepaalde manier intiem: je kunt het gebruiken om iemand aan jouw kant te krijgen. Als je begint te zeuren over de NS, rolt daar bijna altijd een gesprek uit, het is sociaal klagen. Je maakt contact, dat je gebruikt om spanning te ontladen. De één verscheurt telefoonboeken, de ander gaat sporten en de volgende zeurt even. Het klagen kan dus helpen om in beweging te komen, het werkt zuiverend en daar is weinig mis mee. Als je goed zeurt, schoon je vanbinnen op. Daarna kun je weer lekker fris en fruitig aan de slag.”

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron

Laatste nieuws