De speciale band tussen de Queen en Carole Middleton

De snobby Engelse adel mag graag neerkijken op Carole Middleton (65), de moeder van hertogin Kate. Ze heeft echter een machtige vrouw aan haar kant: de Queen (93) heeft haar hoog zitten.

Lees ook

De snobby Engelse adel mag graag neerkijken op Carole Middleton (65), de moeder van hertogin Kate. Ze heeft echter een machtige vrouw aan haar kant: de Queen (93) heeft haar hoog zitten.  

Voor een outsider zijn het futiliteiten, maar in de klassenmaatschappij die in Engeland nog alive & kicking is, heeft Carole onvergetelijke fouten gemaakt in haar omgang met de royals. Zo zei ze 'Pleased to meet you' tegen de Queen in plaats van het meer chique 'How do you do?' En ze liet  zich ook ooit – shock & horror – het woord toilet ontvallen. Reden voor de adel om hun neus voor haar op te halen en haar weg te zetten als een nouveau riche dame met bourgeois trekjes. Intussen hadden ze achter haar rug dolle pret met het imiteren van de vluchtroutine waarbij de nooduitgangen worden aangewezen, als sneer naar het feit dat Carole ooit stewardess was. 

Welkom bij de Windsors

Carole, hier met dochters Pippa en Kate, lacht uiteindelijk het laatst. Oké, ze mag dan de dochter van een bouwvakker en een verkoopster zijn, ze is wel op eigen kracht miljonair geworden met Party Pieces. Ze is al 39 jaar samen met dezelfde man. Haar kinderen zijn aardige, succesvolle mensen die haar op handen dragen. Ze heeft vrienden die de rijen sluiten als snobs nare dingen over haar zeggen. En Carole heeft de sympathie van de Queen. Het feit dat ze een zeer betrokken oma is van prins George, het jongetje dat ooit koning van Engeland zal worden, heeft daar iets mee te maken. Maar het getuigt ook van vertrouwen, dat Carole geen strobreed in de weg wordt gelegd in haar contacten met haar kleinkinderen, terwijl eerder de 'kouwe kant' toch liever aan de zijlijn werd gehouden. Zelfs de snobs kunnen er niet onderuit: er zijn maar zeer weinig burgers die zo'n warme band hebben opgebouwd met de Windsors als de Middletons. 

Carole is zeer discreet

Koningin Elizabeth, het schoolvoorbeeld van plichtsgetrouwheid en hard werken, vindt energieke, gedisciplineerde Carole een prettig mens. In de jaren voor Carole op Buckingham Palace kwam, hoorde de Queen via haar kleinzoon William vrolijke verhalen over de vele dagen die hij bij zijn aanstaande schoonfamilie doorbracht. En ook prins Charles kon het aardig vinden met de Middletons. Het geheim van Carole is dat ze ondanks de enorme druk aardig zichzelf is gebleven. Ze heeft zich nooit beter voorgedaan dan ze is. Ze heeft manieren, maar is niet kruiperig. Er is geen sprake van grootheidswaanzin, iets wat met name prins Philip enorm op prijs stelt. En ze is gedurende alle jaren dat Kate al met William is de discretie zelf geweest, een eigenschap die een koninklijke familie mateloos waardeert. 

Queen als chauffeur

"Ze heeft haar kinderen aangemoedigd en gesteund, ze was er voor hen en ze heeft ze een goed werkethos meegegeven," zegt Ingrid Seward in People. "Ik ken niet één andere familie die zo is binnengehaald door de Windsors,", voegt een insider van Balmoral Castle daaraan toe. Carole werd daar door de Queen zelf rondgereden in haar Range Rover, Elizabeth wees Carole persoonlijk de mooiste plekjes aan. En de Middletons logeerden niet bij Charles en Camilla, de andere opa en oma van prins George en prinses Charlotte, in de Birkhall Lodge, maar bij de Queen in het kasteel zelf. Eerder waren Carole en haar man ook al de gasten van de Queen tijdens de vaartocht van de Diamond Jubilee. En ze waren al een paar keer te gast op Royal Ascot, waar ze per koninklijk rijtuig de Royal Enclosure inreden. 

Logeren op Balmoral

"Carole is openlijk verrast door haar huidige omstandigheden en geniet ervan dat ze vrij met haar kleinkinderen kan optrekken," zegt royaltykenner Robert Lacey die adviseerde bij het maken van de Netflixserie 'The Crown'. "Maar ze zal er nooit meer schermen tegenover anderen. Er is nog nooit een niet-koninklijke, jonge en trendy oma zoals zij geweest. Vroeger had Elizabeth als kind een Schotse nanny die de dochter was van een spoorwegmedewerker. Die sliep bij haar op de kamer tot ze een tiener was. Crafie leerde haar dat je cadeautjes voorzichtig moest uitpakken en dat je het pakpapier kon strijken en het in een la moest leggen om het nog eens te gebruiken. Dat soort dingen uit het gewone leven kwam destijds via het personeel bij die generatie terecht. Nu komt het via Carole en niemand binnen de Windsors lijkt daar bezwaar tegen te hebben." 

BRON: PEOPLE, BRITISH BUZZ, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook