Koning Willem-Alexander even terug bij de marine

Koning Willem-Alexander heeft deze week een tweedaags werkbezoek gebracht aan het marineschip Zr. Ms. De Ruyter. Aan de...

Lees ook

Koning Willem-Alexander heeft deze week een tweedaags werkbezoek gebracht aan het marineschip Zr. Ms. De Ruyter. Aan de marine heeft hij zelf warme herinneringen: “Die tijd heeft me gevormd.”

Het schip van de Koninklijk Marine brengt sinds drie maanden mensensmokkel op de Egeïsche zee in kaart. Tijdens het werkbezoek werd de Koning bijgepraat over de inzet van het schip en deelde het marinepersoneel haar ervaringen. Er werd gedemonstreerd hoe het schip kleine vaartuigen waarneemt en welke acties daaruit volgen. 

‘Eervol bezoek’

© Koninklijke Marine / Facebook

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk gaf aan blij te zijn met de belangstelling van de koning voor deze belangrijke missie. “Het is natuurlijk enorm eervol om de majesteit te ontvangen aan boord van onze marineschepen. Dit toont de betrokkenheid van de koning bij de krijgsmacht en de marine in het bijzonder.” 

Aan het werk

© Koninklijke Marine / Facebook

Het werd een leuke dag, want bevorderd worden was natuurlijk al leuk voor Lisanne Bouwman, maar dan nog van de koning zelf de promotie krijgen is natuurlijk onvergetelijk. 

Prins-op-zee

© Hans Peters / ANP

Willem-Alexander ging in 1985 in dienst. Hij vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en hij haalde zijn groot militair vliegbrevet. In 1990 werd hij benoemd tot adjudant bij de Koninklijke Marine Reserve. Over zijn diensttijd zegt hij in een interview: “Het is een tijd die ik nooit had willen missen. Ik heb het gevoel dat ik daar tot man geworden ben.” 

Leerzame tijd

© Benelux Press / ANP

In het universiteitsblad Leidraad zei hij in juni 1995 gaf hij nogmaals aan hoe belangrijk zijn tijd bij de marine voor hem was, in vergelijking met zijn lidmaatschap van studentenvereniging Minerva in Leiden.  “Die mensen die de studentenvereniging verheffen tot iets zaligmakends – dat is een klein groepje mensen die heel beperkt denken – geven de vereniging een heel slechte naam,” zei hij. “Tegen hen heb ik me ook afgezet. Na twee jaar Engeland en twee jaar in de marine over de hele wereld gevaren te hebben, werd mij verteld hoe de wereld in elkaar zit door een paar mensen die niet meer hadden gezien dan hun ouderlijk huis, de middelbare school en een hockeyclub.” 

Marine vormde hem

© Benelux Press / ANP

“Eerst probeerde ik wel een discussie met hen aan te gaan,” aldus Willem-Alexander in Leidraad. “Maar dat had eigenlijk geen zin. Ze zaten een jaar langer bij de vereniging en hadden op grond daarvan gelijk. Op een gegeven moment word je dan wijzer en zeg je: laat ze maar… Ik vond de mentaliteit van sommige mensen bekrompen.” Willem-Alexander denkt dat zijn marinetijd meer vormend is geweest. “Al je een week lang met kettingen en rubberboten op je nek op Texel rondzwerft zonder te slapen, met je kameraden in groepsverband, dan heb je op dat moment veel meer het gevoel dat dat belangrijk is voor je karakter.” Op de foto is hij in 1986 net beëdigd tot marine-officier en krijgt hij een kus van zijn moeder en opperbaas, koningin Beatrix.

Meer over Willem-Alexander:

Openingsbeeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws

Zie ook