Diana’s mooiste jurken tentoongesteld

Voor een unieke expositie keren prinses Diana's mooiste jurken terug naar Kensington Palace, waar ze ooit door haar werd...

Lees ook

Voor een unieke expositie keren prinses Diana’s mooiste jurken terug naar Kensington Palace, waar ze ooit door haar werden gedragen.

Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat de People’s Princess verongelukte in Parijs. Er zal in de tuinen van Kensington Palace een speciale tijdelijke witte tuin aan haar worden gewijd. En in het paleis waar ze woonde, zullen haar grootste fashion hits worden geëxposeerd. De nieuwe tentoonstelling laat vooral de evolutie zien van Diana’s kledingkeuze. Ze droeg tijdens haar eerste publieke optredens ingetogen outfits, waarna ze een eigen stijl ontwikkelde die volgens de samenstellers van de tentoonstelling veel meer glamour, elegantie en vertrouwen uitstraalde. 

Stevige schoudervullingen

© PA Images

Er zullen vele bekende outfits van de prinses te zien zijn, zoals de blauwe geruite Emanuel met de gigantische schoudervullingen waarmee ze in de jaren tachtig Venetië onveilig maakte.

Klassieker 

© Ronald Reagan Library / ANP

Ook te zien is de blauwe Victor Edelstein japon waarin ze in 1985 danste met John Travolta. Het is nog steeds het meest waardevolle stuk uit Diana’s garderobe. De fluwelen jurk werd in 2013 geveild voor 240.000 pond, omgerekend 298.000 euro. 

Steeds meer zelfvertrouwen

© Lord Snowdon / National Portrait Gallery   

‘Diana, Her Fashion Story’ vertelt het verhaal van verlegen lady Diana Spencer die in de spotlights kwam met zedige, romantische pakjes en uitgroeide tot een stijlicoon die haar kleding gebruikte om statements te maken. In de verhaallijn zie je ook hoe een jonge vrouw zich bliksemsnel de kunst en regels van je koninklijk en diplomatiek kleden eigen moest maken. Te zien zijn onder andere de roze blouse die ze droeg op haar verlovingsportret in 1981 en veel stukken uit haar ‘working wardrobe’, veelal van Catherine Walker, waar ze in de jaren negentig in kon worden uitgetekend. 

Witte tuin voor Diana

© Kensington Palace

De prinses was dol op de historische ‘verzonken tuin’ bij het paleis die per seizoen van kleur veranderde. Ze liep er vaak en kletste dan met de tuinmannen. Die leggen volgend jaar een tijdelijke tuin met witte bloemen voor haar aan, want die vond ze het mooist. De tuin zal in het voorjaar en de zomer van 2017 bloeien met witte tulpen, narcissen en zomerbloeiers. De expositie is te zien vanaf 24 februari 2017.

Meer over prinses Diana: 

Openingsbeeld © PA Images

Laatste nieuws

Zie ook