Waarom je soms schokt op het moment dat je in slaap valt

Gelukkig zijn de verklaringen minder #shocking dan de stuip zelf. Ken je dat gevoel? Je staat (eigenlijk: lig...

Lees ook

Gelukkig zijn de verklaringen minder #shocking dan de stuip zelf.

Ken je dat gevoel? Je staat (eigenlijk: ligt) net op dat punt om weg te zakken in een diepe slaap, en dan ineen, schrik je wakker, omdat het voelt alsof je in een enorme diepte valt? Ook al lig je veilig in bed, het blijft wel even schrikken.

Deze schok die voelt, heet een slaapstuip. Naar schatting heeft zo’’n zestig à zeventig procent van de mensen hier wel eens last van. De oorzaak van deze stuiptrekkingen is nog niet bekend, maar er zijn wel een aantal (soms zeer aannemelijke) theorieën:

  1. Spierontspanning
    Je valt niet altijd in één keer in slaap. Daardoor kan het zijn dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van het brein dat je spieren aanstuurt al slaapt. Als al je spieren ontspannen zijn, kan het wakkere hersengebied dat associeren met vallen. Daardoor span je in een reflex al je spieren aan om jezelf overeind te houden. 
  2. Stress
    Volgens sommige wetenschappers hebben slaapstuipen te maken met stress of een verstoorde nachtrust. Stuiptrekkingen zouden namelijk vaker voorkomen als je heel moe bent of niet lekker ligt (bijvoorbeeld op een luchtbed of op de bank).
  3. Evolutie
    Een derde interessante theorie is dat slaapstuipen een overblijfsel zijn van onze voorouders, de apen. Slaapstuipen zouden hen namelijk wakker maken op het moment dat ze in een boom in slaap dreigden te vallen, om te voorkomen dat ze naar beneden zouden vallen.

Welke theorie het meest aannemelijk is, kun je zelf bepalen. En heb jij zelf vaak last van slaapstuipen? Geen zorgen: ze zijn niet gevaarlijk. Behalve voor de persoon naast je wellicht, die op zijn/haar beurt ook enorm kan schrikken door jouw plotselinge beweging.

Slaap zacht!

Lees ook:

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook