Koningin Silvia: ‘Ik was erg eenzaam in het paleis’

Koningin Silvia van Zweden zegt in een interview dat ze zich erg eenzaam en geïntimideerd voelde in jaar eerste jaa...

Koningin Silvia van Zweden zegt in een interview dat ze zich erg eenzaam en geïntimideerd voelde in jaar eerste jaar in het paleis.

Duitse Silvia Sommerlath leerde toen nog kroonprins Carl Gustaf van Zweden in 1972 kennen en het stel had ‘meteen een klik‘. Zijn land was ook niet vreemd voor haar: “Mijn vader werkte voor het Zweedse bosbeheer en voor het (Zweedse) staalbedrijf Uddeholm in Brazilië,” zegt ze in ‘Det Kungliga Året 2016’, een koninklijk jaaroverzicht. “Vele Zweden kwamen daarom naar Brazilië en bij ons thuis over de vloer. Ze brachten haringen mee. En boeken en muziek.” 

Familietragedie

© Kungahuset.se

De relatie lag echter gevoelig omdat Silvia niet van adel was. De huidige koning Carl XVI Gustaf verloor zijn eigen vader heel jong: hij was nog maar 9 maanden toen prins Gustaf Adolf in 1947 met een vliegtuig verongelukte. Zijn overgrootvader Gustav V regeerde toen nog, diens zoon Gustav VI Adolf nam het na de dood van overopa in 1950  over, waarmee Carl Gustaf als peuter al kroonprins werd. Hij groeide op met zijn moeder en zussen, en een lieve teckel. 

Relatie lag gevoelig

© Kungahuset.se

Opa Gustaf VI was echter een ouwe ijzervreter die meende dat royalty alleen met royalty mocht trouwen. Was Carl Gustaf tegen de wil van zijn opa ingegaan, dan had hij zijn rechten op de troon verloren. Nadat hij in 1973 zelf koning werd, lag de weg voor hem open om te trouwen met wie hij wilde. Maar moest eerst de oerconservatieve hofhouding nog even opgefrist worden voor het ook daadwerkelijk zover was. Het is een understatement om te zeggen dat Silvia in haar eerste jaar – ze werd bij haar huwelijk in 1976 ook meteen koningin – met argusogen werd bekeken door iedereen die het toch raar vond, dat een burgermeisje nu Hare Majesteit was. 

Lieve echtgenoot

© Kungahuset.se

Toch voelde Hare Majesteit zich geïntimideerd toen ze in het koninklijk paleis trok, wat vooral een mannenwereld was. Gelukkig was haar man er altijd om aan te bemoedigen en te steunen. “Iedereen had goede bedoelingen. Iedereen wilde me steunen en was er voor me. En de koning was geweldig. Hij zei: ‘Zeg wat je denkt, leg uit wat je wilt en zeg wat je gaat doen.’ Hij was echt mijn steun en toeverlaat.” In 1984 had niemand het nog over haar achtergrond en was ze helemaal ingeburgerd als koningin van Zweden, met drie kinderen. Van links naar rechts: prinses Madeleine (je ziet meteen waar Leonore haar enthousiasme van heeft), kroonprinses Victoria en prins Carl Philip, in een pakje dat we vast nog op zijn zoontje Alexander gaan zien.  

Fijne schoonzus

© Kungahuset.se

Silvia geeft toe dat haar eenzaamheid in het eerste jaar van haar huwelijk vooral voortkwam uit gebrek aan een vrouwelijk rolmodel als koningin, al stonden de zussen van de koning altijd  voor haar klaar met raad en daad. “Toch voelde ik me vaak alleen,” zegt ze. “Prinses Sybilla, de moeder van de koning, leefde niet meer en ook koningin Louise was er niet meer om de taken van een koningin uit te leggen. Gelukkig was prinses Christina er, ik heb veel steun gekregen van mijn schoonzusje.” 

Als koningin

© Kungahuset.se

Over haar rol als hoogste vrouw van het land zegt koningin Silvia: “Het is een mix van vreugde en nederigheid. Er komt een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Het is een speciale roeping.”

Verder lezen: 

Openingsbeeld © Kungahuset.se

Laatste nieuws