Prinses Mabel breidt uit naar Nederland

Zo fijn om te zien dat prinses Mabel haar bevlogenheid weer ergens in kwijt kan. Ze heeft haar stichting Girls Not Bride...

Lees ook

Zo fijn om te zien dat prinses Mabel haar bevlogenheid weer ergens in kwijt kan. Ze heeft haar stichting Girls Not Brides deze week uitgebreid naar Nederland.

Als voorzitter van Girls Not Brides Global, heeft Mabel van Oranje samen met Stichting Kinderpostzegels, Plan Nederland en Save the Children de organisatie Girls Not Brides Nederland gelanceerd. Dit is een  internationaal netwerk dat tegen kindhuwelijken strijdt. Doel van de organisatie is kennis te delen en te vergroten en het onderwerp op de Nederlandse politieke agenda te houden. Verder wil het kindhuwelijken in eigen land aan de kaak stellen. In Nederland worden – schokkend! – jaarlijks 250 kindhuwelijken gesloten, blijkt uit cijfers van de Universiteit Maastricht. 

Kettingreactie

© Evert Elzinga / ANP

Jaarlijks trouwen vijftien miljoen meisjes voor hun 18e. “Dat betekent dat er iedere twee seconden een kindhuwelijk is,” zegt prinses Mabel. “Dat heeft enorme consequenties. Doordat meisjes soms al op hun twaalfde trouwen, worden ze van school gehaald. Daardoor kunnen we niet het doel bereiken dat alle meisjes onderwijs krijgen. Daarnaast worden ze vaak al heel jong zwanger. De kans dat ze complicaties krijgen of zelfs dood gaan bij de bevalling is vele malen groter.”  

Meer aandacht

© Evert Elzinga / ANP

“Girls Not Brides Nederland is het achtste nationale partnerschap van Girls Not Brides, het wereldwijde samenwerkingsverband om kindhuwelijken te beëindigen’‘, zegt Mabel van Oranje. “De lancering komt op een moment dat we bemoedigende vooruitgang boeken in het beëindigen van kindhuwelijken. Toch moeten de wereldwijde inspanningen worden versneld als we willen voorkomen dat het aantal vrouwen dat getrouwd is als kind de 1,2 miljard bereikt in 2050.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Evert Elzinga / ANP

Laatste nieuws

Zie ook