7 puberprinsessen en hun streken

Sinds deze week is er weer een royal puber bijgekomen. Lady Louise Windsor is 13 geworden en voegt zich daarmee bij een...

Lees ook

Sinds deze week is er weer een royal puber bijgekomen. Lady Louise Windsor is 13 geworden en voegt zich daarmee bij een illuster gezelschap puberprinsessen dat prachtig met de ogen kan rollen.

Nu is puberen en met een beugelbekkie rondlopen al lastig genoeg zonder dat de halve wereld meekijkt en oordeelt, dus let’s spare a thought voor de afdeling Royal Tieners. Lady Louise, de dochter van prins Edward (rechts) en gravin Sophie (links) is vooralsnog de braafste van het hele stel. Elfde in lijn voor opvolging van de Engelse troon, padvindster, paardenmeisje. Zwak voor Justin Bieber, kan op school goed meekomen, eerder moederlijk dan bazig ten opzichte van haar jongere broertje James. In tegenstelling tot andere meisjes uit de high society zit Louise niet op kostschool, maar woont ze gewoon thuis. Het echte afzetten moet nog beginnen, maar misschien heeft ze er wel niet zo’n behoefte aan. Louise is een vrij kalm meisje dat een gezonde dosis aangeboren discipline heeft meegekregen van haar oma, de Queen. Wie hebben we nog meer? 

Koningin in de dop

© Aurore Belot / ANP

De toekomst van kroonprinses Elisabeth van België (15), hier de tweede van rechts, staat vast, iets waar de hertogin van Brabant zich bij lijkt te hebben neergelegd. Ze zit op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, spreekt haar talen en zit op dansles en pianoles. Verder houdt ze van fietsen, tennis, zwemmen, skiën en zeilen. Officiële events zoals het defilé op de Nationale Dag lijkt ze absurd te vinden, maar ze slaat zich er dapper doorheen: Elisabeth beschikt in het openbaar over bewonderenswaardige discipline en inlevingsvermogen, ook bij fans van een zekere leeftijd. Privé is het een jeans-en-tuniek-meisje, maar ook voor officiële momentjes bepaalt ze grotendeels zelf wat ze draagt. Niemand weet of ze twerkend dan wel headbangend door het paleis loopt, het meest opstandige wat tot nu toe over haar bekend is, is dat ze tijdens de wintersport graag sneller mag skiën dan haar beveiligers. 

Amalia: bijna tiener

© Andreas Rentz / Getty Images

Kroonprinses Amalia van Oranje (links, op 7 december wordt ze 13) zit in hetzelfde schuitje als Elisabeth: ook zij is voorbestemd om koningin te worden. In tegenstelling tot Elisabeth heeft zij echter nog nooit werkbezoeken afgelegd. Wel maakt haar aanstaande toelage duidelijk dat het hier niet om een gewoon meisje gaat. Amalia is slim (ze sloeg op de basisschool een klas over) en zit nu op Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. We weten verder dat ze hockeyt en paardrijdt en hebben uit redelijk betrouwbare bron dat ze een whizzkid is met alles wat maar een scherm heeft. Daarnaast heeft ze bewezen nietszeggend, maar diplomatiek uit de hoek te kunnen komen. Wat betreft haar kleding op officiële momenten hopen we intens dat ze een stylist voor haar verjaardag krijgt. En zo niet, dan mag ze van ons af en toe bloedchagrijnig blijven kijken – het moet bizar zijn, goedbedoelende volwassenen kunstjes voor je te zien doen op Koningsdag. 

Eloise: awkward!

© Remko de Waal / ANP

Amalia’s nichtje Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg (14) heeft het iets makkelijker omdat ze een anoniemer leven leidt. Zij zit op het van Maerlandt in Den Haag en lijkt sprekend op haar moeder prinses Laurentien, die ze wel eens vergezeld bij bijvoorbeeld een boekpresentatie. Waarbij ze, als het over haar moeder gaat, de unieke pubermix van trots en gêne uitstraalt. Niemand kan zo beleefd een ‘awkward!’ blik geven als Eloise.     

Aiko: eenzaam…

© The Asahi Shimbun

Prinses Aiko (op 1 december wordt ze 15) van Japan vergezelt haar ouders, kroonprins Naruhito en prinses Masako steeds vaker op werkbezoeken. Of Hare Keizerlijke Hoogheid ooit zelf op de troon zal zitten is de vraag, in Japan gaan jongens voor zodat haar neefje Hisahito vooralsnog meer kans heeft. Aiko is dol op de honden van het gezin, speelt cello en tennist graag, maar kent een wisselende schoolcarrière. Momenteel zit ze voor de tweede keer een tijdje thuis, omdat ze het op school niet trekt en ‘erg eenzaam’ zou zijn. Ze is de minst te benijden royal puber: het Japanse hofprotocol bepaalt alles voor de royals, zie onder dat juk maar eens een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.   

Laetitia: geen make-up

© Nicolas Maeterlinck / ANP

Prinses Laetitia Maria van België, aartshertogin van Austria-Este (13, ze staat hier in het midden vooraan) is de jongste dochter van prinses Astrid en aartshertog Lorenz. Omdat ze vorig jaar niet werd toegelaten op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, stuurden haar ouders haar naar kostschool in Engeland. Momenteel volgt ze Bromsgrove Preparatory School in waar ze ingeschreven staat als Laetitia de Belgique, een schooluniform draagt en absoluut geen make-up mag dragen, terwijl ze zo te zien best van een beetje lipstick houdt. ‘Ik heb een voorraad remover in mijn kantoor voor leerlingen die dit nodig hebben,’ aldus schoolhoofd Jaqui Deval-Reed op dreigende toon. Laetitia doet het er overigens goed en kreeg in haar eerste jaar een ‘Headmistress Commendation’, een soort aanbeveling. Erg veel opstandigheid lijkt er echter niet van haar te verwachten. Misschien dat een van haar grote zussen een oogpotloodje in een cake kan binnensmokkelen? 

Ingrid de Opstandige

© Ragnar Singsaas / Getty Images

Van alle puberprinsessen is Ingrid van Noorwegen (in januari wordt ze 13) de meest dwarse. Het is uiterst verfrissend (en vermakelijk!) om te zien hoe ze grimlachend in klederdracht rondloopt terwijl ze aan alle kanten uitstraalt dat ze dit volstrekt niet cool vindt. Ze houdt ook nukkig haar zonnebril op om fotografen te pesten. En weigert om lief te lachen, ook al murmelen haar vader kroonprins Haakon en haar moeder Mette-Marit haar toe dat het een goed idee zou zijn om wat vriendelijker te kijken. Waarop ze als antwoord de Noorse versies van ‘nou en?’ en ‘boeie’ terug sist. Ingrid vindt momenteel haar ouders zo ontzettend stom dat suggesties van hun kant amper aankomen. En is daarmee misschien wel de normaalste royal puber van allemaal.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Anwar Hussein / PA Images

Laatste nieuws

Zie ook