James Middleton over Kate en Pippa: ‘Alsof ik drie moeders heb’

Je zult maar het excentrieke, creatieve broertje zijn van twee perfectionistische powerzussen. James Middleton klapt uit...

Lees ook

Je zult maar het excentrieke, creatieve broertje zijn van twee perfectionistische powerzussen. James Middleton klapt uit de school over zijn leven in de schaduw van de royals.

James Middleton (29) is de jongere broer van Kate, hertogin van Cambridge en Pippa Middleton. Hij was een puber toen prins William bij de Middletons over de vloer begon te komen en 23 toen Kate trouwde met de prins en James de zwager van de aanstaande koning van Engeland werd. In het begin kwam hij nog wel eens in het nieuws met wilde feesten waarop hij zich als vrouw verkleedde. Tegenwoordig leidt hij een vrij teruggetrokken bestaan in Berkshire, waar hij bij hoge uitzondering een interview gaf aan de Daily Mail.  Hierbij de hoogtepunten:

Rode cijfers

Eerst had James een bedrijf in feestelijke, gepersonaliseerde taarten (The Cake Kit, Nice Cakes) en wijn (Nice Wine). Die ondernemingen gingen ter ziele, tegenwoordig zit hij in de personalized marshmallows met Boomf. Gezien het feit dat deze zaak vorig jaar ondanks een omzet van 2,8 miljoen euro ruim een miljoen verlies draaide, houden we ons hart vast voor zijn carrière als ondernemer.  Zelf verzekert hij de Daily Mail dat Boomf op schema ligt om volgend jaar quitte te spelen. Hoop doet leven, zullen we maar zeggen.

Familiebedrijf

© Ian Gavan / Getty Images

James houdt kantoor in hetzelfde gebouw als het bedrijf van zijn ouders, Party Pieces. “Ik drink bijna elke dag thee met mijn vader,” aldus Middleton, die in drukke tijden gewoon meehelpt op de werkvloer, met een blauw haarnetje op. “Ik hou van hard werken,” zegt hij. “Als ik zie wat ik nu doe, ben ik best tevreden met mezelf.” 

In de schaduw

© Clive Rose / Getty Images

School viel hem lastig, zeker omdat hij als kind op Marlborough College arriveerde in het kielzog van zijn slimmere en sportievere zussen. “Mijn zussen waren allebei heel succesvol en zelfverzekerd,” zegt hij. “Het was: ‘O, dus jij bent Pippa’s broer? Jij bent Catherine’s broer?’ Ik werd automatisch ingedeeld in de hoogste sportteams en academische groepen, maar ik bleef in het begin nogal achter. Toen was het: ‘Weet je zeker dat je een Middleton bent?’ In een ander interview zei hij al eens dat zijn connecties hem frustreerden: “Ik werk enorm hard en even afgezien van het feit dat ik de broer ben van iemand die heel belangrijk is, ben ik gewoon James.” 

Heimwee

© Drew Angener / ANP

James had last van heimwee, moeite met school en het gevoel er niet goed te passen. Pippa, die wist dat hij niet gelukkig was, kwam naar zijn afdeling binnen de kostschool, knuffelde hem en vroeg dan of alles toch oké was. “Achteraf gezien heel lief, maar op dat moment vond ik het behoorlijk gênant.” Toen later de eerste verhalen over Kate en William op St. Andrews University los kwamen, werd het er niet beter op. “Ik stond altijd als eerste op om mezelf ervan te verzekeren dat ik de kranten kon halen en alle verhalen over mijn zus eruit kon scheuren, zodat niemand die zou zien en er niet over hen gepraat werd.’ 

Bazige zussen

2015 © The Royal Family

Het nadeel van twee oudere zussen is volgens James ‘constante bemoedering’. “Ik zeg altijd dat ik drie moeders heb,” zegt James. “Als kind kwam ik nergens mee weg. Of ik nu een slecht punt had of een standje had gekregen, het kwam altijd op een of andere manier bij mijn ouders terecht.” 

Goed met zijn handen

© The Young Director

Hij geeft toe geen studiebol te zijn en te kampen met dyslexie “maar ik kan weer andere dingen, zoals kampvuren bouwen, radiatoren ontluchten en boilers repareren, ook best handig.” De universiteit – hij studeerde in Edinburgh, net als Pippa – liet hij na een jaar voor gezien en vond zijn draai tijdens een gap year waarin hij leerde zeilen en naar Australië reisde. “Ik ontdekte mijn zelfvertrouwen en mijn vaardigheden,” zegt hij. “En niet alleen dingen die mijn leeftijdgenoten deden, maar dingen die bij mij pasten.”

 

Hipsterhobby’s

James heeft vijf bijenkorven en renoveert oude Landrovers, tractors en boten. Vintage tractortijdschriften zijn zijn ‘guilty pleasure’. Hij fokt ook honden, zijn eigen cocker spaniël Ella  is niet alleen de screensaver op zijn telefoon, maar ook de moeder is van Lupo, de hond van prins William en James’ oudste zus Kate. Voor zijn verjaardag kreeg James van zijn familie zes parelhoeneieren die hij uitbroedt in een broedmachine. “Ik weeg ze elke dag. Je moet ervoor zorgen dat het er altijd een beetje vochtig is en ze elke dag draaien. Ik ben dol op de eitjes.” In het filmpje geeft hij, heel hipster, een minimasterclass vlinderdas strikken. 

Terug bij Donna

© Ian Gavan / Getty Images

James is weer samen met actrice en presentator Donna Air. Het stel was even uit elkaar, maar wordt recentelijk weer samen gespot in Londen. Donna is zeven jaar ouder dan James en heeft dochter Freya (13) uit een eerder relatie, met artiso Damian Aspinall. James en Donna hebben inmiddels bijna vier jaar een relatie. “Ik kan niet alles vertellen wat er tussen ons gebeurt,” zegt Middleton. “We denken over een volgende stap. Ik hou heel veel van Donna en ik ben niet bang om te trouwen, maar dat is ook weer niet zaligmakend.” 

Melkmuil?

© Danny Martindale / Getty Images

James liet zijn baard staan om minder snel herkend te worden, wat redelijk goed werkt (en hem ook wel een tikje aantrekkelijker maakt, gezien dit kiekje uit 2011). Zijn moeder Carole haat echter zijn hipsterbaard: “Ze kijkt me aan en zegt: wanneer gaat ie er nu eens af?’ Maar dat zegt ze alleen omdat ze me graag als haar kleine jongetje wil blijven zien.”

Kritische blik

James (in het filmpje praat hij over zijn bedrijf, de royal wedding en hoe het is om oom van prins George te zijn) kan meelopers en valse vrienden van mijlenver spotten: “Vriendschappen zijn lastig,” zegt hij. “Maar als het iemand om andere redenen dan mij te doen is, heb ik dat zo door. Ik wil mijn eigen leven leiden en bekend zijn om wat ik doe.” Verwachtte eerstvolgende keer dat James in beeld zal komen: de aanstaande bruiloft van zijn zus Pippa, met James Matthews.

Verder lezen: 

Openingsbeeld © Stuart C. Wilson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook